Rezultati ankete
27

Izlaznost na sutrašnjim izborima u Francuskoj mogla bi biti rekordno niska, građani razočarani

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Većina Francuza smatra da je kampanja za predsjedničke izbore 2022. bila lošeg kvaliteta i da se zapravo nikada nije pokrenula, što bi moglo dovesti do historijski niske izlaznosti u prvom krugu glasanja u nedjelju, smatraju anketari i analitičari.

Ovomjesečna anketa Ifopa pokazala je da 80 posto Francuza smatra da je kampanja za predsjedničke izbore lošeg kvaliteta. Glasači su se žalili na nedostatak novih političkih ideja ili vizija i malo rješenja za njihove probleme, nakon dvije godine pandemije, ruske invazije na Ukrajinu i rasta cijena.

Emmanuel Macron vodi kampanju da postane prvi francuski predsjednik u 20 godina koji je dobio i drugi mandat, obećavajući da će nastaviti s nižim porezima, podići starosnu granicu za penzionisanje na 65 godina i dovesti Francusku do pune zaposlenosti nakon decenija masovne nezaposlenosti.

Ali on je kasno ušao u utrku, fokusirajući se umjesto toga na diplomatiju s Vladimirom Putinom i bilo je vidljivo da mu je vodstvo u anketi lagano klizilo posljednjih dana, dok je desničarka Marin Le Pen smanjila jaz na drugom mjestu.

Kako je kampanja prvog kruga ušla u svoju posljednju sedmicu, 54 posto ljudi je reklo kako smatraju da još nije ni počela. Do sada neviđen broj francuskih glasača kaže da nisu sigurni za koga da glasaju, a broj onih koji neće izaći na biračka mjesta bi mogao sutra biti rekordno nizak, svega 30 posto.

Ukupno 66 posto Francuza trenutno vjeruje da će Macron pobijediti iako je podrška Le Pen porasla u protekloj sedmici.