Parlamentarni izbori
12

Izlazne ankete: Stranka Sebastiana Kurza vodi na izborima u Austriji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Zatvorena su biračka mjesta u Austriji gdje su danas održani vanredni parlamentarni izbori. Prema rezultatima izlaznih anketa, pobjedu bi trebala odnijeti Austrijska narodna partija (OVP) na čijem čelu se nalazi aktuelni ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Lider OVP-a tako će sa 31 godinom najvjerovatnije postati najmlađi kancelar u historiji Austrije i najmlađi šef vlade u svijetu.

Kurzova partija prema prvim projekcijama osvaja 30,2 posto glasova, Partija slobode (FPO) 26,8 posto, a Socijaldemokratska partija (SPO) aktuelnog kancelara Christiana Kerna 26,8 posto. Na osnovu ovih rezultata, Kurz neće osvojiti većinu i morat će je tražiti u redovima FPO.

Platforma OVP-a bazirala se na planovima za smanjenje priliva imigracije i radnika iz siromašnijih istočnoevropskih država.

Podsjećamo, austrijske političke stranke bile su primorane da zakažu vanredne izbore nakon što je OVP pozvala vlast na održavanje prijevremenih izbora.

Skoro 6,4 miliona građana imalo je priliku da bira novi saziv vlasti.

Koaliciona vlada raspala se u maju kada je na čelo OVP-a došao sadašnji ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz, a prijevremeni izbori raspisani su nakon što SPO i OVP nisu više, nakon dugogodišnjeg vladanja uz stalne svađe, mogle da se dogovore o nastavku vođenja zemlje.

Na parlamentarnim izborima kandidovalo se ukupno deset stranaka na nivou cijele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćit će preliminarne rezultate poslije 19:30 sati.