Francuska
4

Izlazne ankete: Macronova stranka osvaja oko 30 posto glasova na izborima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izlazne ankete govore da je na današnjim parlamentranim izborima u Francuskoj stranka državnog predsjednika Emmanuel Macron "Republika u pokretu" osvojila oko 30 posto glasova u prvom krugu izbora, prenose belgijski mediji pozivajući se na dvije izlazne ankete za koje nisu naveli nikakve detalje u vezi metodologije prikupljanja podataka.

Belgijska televizija RTBF navodi da je konzervativna stranka Republikanci osvojila između 19 i 20 posto glasova, a iza nje nalazi se Nacionalni front koji je dobio podršku 17 posto birača.

Prema izlaznim anketama na trećem mjestu po broju osvojenih glasova nalazi se krajnje ljevičarska stranka "Francuska koja se ne pokorava" koja je osvojila 12 posto glasova dok je Socijalistička partija dobila sedam do osam posto glasova.

Podsjećamo, Francuzi su danas izašli na parlamentarne izbore mjesec nakon što je Emmanuel Macron osvojio predsjedničke izbore. Ako Macron i njegova nova stranka, a tako pokazuju projekcije, pobijedi i na ovim izborima to će biti novi snažan udarac do sada najjačim političkim strankama desnice i ljevice.

Ankete su i ranije tvrdile da će predsjednikova stranka osvojiti najmanje 30 posto glasova. Konzervativnoj stranci se davalo 20 posto, a desničarima iz Nacionalnog fronta 17 posto. Za socijaliste ovo bi mogli biti najgori izbori u historiji.

Takav raspored snaga u prvom krugu izbora bi mogao otvoriti mogućnost Macronu da u drugom osvoji snažnu većinu kakvu priželjkuje. Prvi rezultati prvog kruga se očekuju kasnije večeras.