Svijet
13

Izlazak Velike Britanije iz EU najviše podržale starije osobe i građani iz ruralnih područja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije najviše su podržali Englezi, iako je London čvrsto bio za ostanak u EU. Analize nakon referenduma pokazuju da su za izlazak iz EU najviše glasale starije osobe, socijalne kategorije i stanovništvo iz ruralnih predjela.

Od ostalih većih gradova ostanak u EU podržali su građani Liverpoola, Manchestera, zatim Edinburga u Škotskoj, kao i Cardiffa u Velsu.

Kada je u pitanju Engleska, 53 posto birača je glasalo za napuštanje EU, dok je čak 60 posto građana Londona glasalo za ostanak. Škotlanđanima je draži bio ostanak u EU, a to potvrđuje i 62 posto birača koji su tako glasali.

Građani Velsa su većinom birali izlazak iz EU, odnosno 53 posto birača. Sjeverna Irska je glasala za ostanak u EU, dok su građani Belfasta ipak većinom izabrali izlazak.

Najsnažnija podrška izlasku Velike Britanije iz EU bila je na istoku Engleske, gdje je u nekim područjima čak više od 80 građana glasalo za izlazak. Prve analize ukazuju na to da je napuštanje EU najviše podržalo ruralno stanovništvo.

Pored toga, najveći zagovornici izlaska bile su osobe starije od 65 godina. Tako je u dobi od 18 do 24 godine čak 64 posto birača glasalo za ostanak. Od 25 do 49 godina starosti 45 posto birača je glasalo za ostanak, dok su stariji od 49 godina, a naročito stariji od 65 godina bili za izlazak iz Evropske unije.

Prethodne ankete pokazale su kako je za napuštanje EU najviše glasalo siromašnije stanovništvo i građani koji imaju niži stepen obrazovanja.

Velika Britanija je članica Evropske unije već 43 godine, a zanimljivo je da su stariji građani upravo glasali za napuštanje EU, odnosno oni koji su zapamtili život u Britaniji i prije Evropske unije.

Mlađe generacije, koje su najviše i uživale benefite Evropske unije većinom su glasali za ostanak. Sada je pitanje na koji način će se odraziti odluka o napuštanju EU na hiljade studenata koji su studirali širom Evrope, a pitanje je kako će se odluka odraziti i na druge kategorije građana.