Svijet
5

Izlazak Pistoriusa u petak na uvjetnu slobodu opozvan u posljednji trenutak

FENA
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Južnoafrički ministar pravosuđa zaustavio je u posljednji trenutak izlazak na uvjetnu slobodu paraolimpijca Oscara Pistoriusa koji je odslužio 10 mjeseci od pet godina kazne za ubistvo iz nehata svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Osuđenici u Južnoj Africi mogu tražiti odlazak na uvjetnu slobodu nakon odluženja najmanje jedne šestine dosuđene kazne. Pistorius je svoju uvjetnu slobodu zaslužio, kažu u zatvorskoj upravi, dobrim vladanjem u kaznionici i trebao je izaći u petak. No, ministar pravosuđa Michael Masutha odluku o njegovu puštanju suspendirao je u srijedu ocijenivši da je Pistoriusov izlazak preuranjen.

Južnoafrički vrhovni sud u novembru počinje raspravu o žalbi koje je tužilaštvo podnijelo na nepravomoćnu presudu. Stručnjaci smatraju da postoji velika mogućnost da se smrt Reeve Stenkamp prekvalificira iz ubojstva iz nehata u ubistvo, što će za Pistoriusa odmah značiti povećanje kazne i povratak u zatvor.

Odluka da Pistorius izađe na uvjetnu slobodu izazvala je zgražanje u JAR-u i mnogi misle da je to zato jer je bivši atletičar bogati bijelac, iako u tamošnjoj pravnoj praksi nije neobično da se za ubistva iz nehata brzo odobrava uvjetna sloboda.

Malo se zna o uvjetima u kojima je Pistorius odslužio i ovih deset mjeseci u zatvoru Kgosi Mampuru u Pretoriji. Zbog svog invaliditeta smješten je na bolničkom odjelu gdje su uvjeti sigurno bolji od onih u ćelijama.

Pistorius je uvjetnu slobodu trebao provesti u vrsti kućnog pritvora na fiksnoj adresi i raditi za javno dobro te nositi elektronsku narukvicu. Reuters je prenio da je Pistoriusov "kućni pritvor" trebala biti vila na tri kata njegovog ujaka Arnolda u bogatom predgrađu Pretorije. Kuća ima desetke soba, dvoranu za vježbanje, vanjski bazen i golemi vrt.

Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa proglasila je prošle godine Oscara Pistoriusa krivim za ubistvo iz nehata, ustvrdivši da je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio pogreškom.

Sutkinja je nakon suđenja koje je bilo izuzetno medijski praćeno u cijelom svijetu presudila da je Pistorius postupio "nemarno, prenaglo i s previše sile" kada je ispalio četiri metka iz pištolja kroz zahodska vrata, ali da je pucao "u uvjerenju da je unutra uljez".

Masipa je presudila da tužilaštvo nije uspjelo dokazati da mu je bila namjera ubiti Steenkamp i zato ga je oslobodila optužbi za ubistvo s predumišljajem.

"Država nije dokazala izvan razumne sumnje da je optuženi kriv za ubistvo s predumišljajem. Nema dovoljno činjenica koje bi poduprle tu tvrdnju", objasnila je tada sutkinja.

Po južnoafričkom zakonu maksimalna kazna za ubistvo iz nehata je 15 godina zatvora. Pošto prije nije bio kažnjavan Pistorius je dobio pet. Tužilaštvo je uložilo žalbu na takvu presudu i na kvalifikaciju ubistva.

Prizivni proces bit će završni dio južnoafričkog suđenja stoljeća – u kojem je nacionalna ikona, međunarodna sportska zvijezda, prvi paraolimpijac koji se kvalificirao na klasične OI i model trijumfa nad tjelesnim hendikepom optužen da se na Valentinovo 2013. agresivno posvađao s djevojkom koja je iz straha pobjegla u zahod i sklupčala se oko školjke, a on je ustrijelio kroz zatvorena vrata i branio se time da se, kao mnogi drugi u toj rasno nepovjerljivoj zemlji, bojao upada kriminalaca u svoju kuću.