Svijet
0

Izlazak Grčke iz eurozone mogao bi dovesti do širenja krize

FENA
Francuski ministar finansija Pierre Moscovici ističe da bi izlazak Grčke iz eurozone 'doveo do širenja krize koje se možda ne bi moglo zaustaviti'.

Zadovoljan "vrlo pozitivnom" porukom Berlina o Grčkoj, francuski ministar finansija Pierre Moscovici predviđa da bi izlazak te zemlje iz eurozone doveo do nepredvidivih posljedica te da bi trebalo učiniti sve da to toga ne dođe.

Moscovici i njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble u ponedjeljak su u Berlinu, na svom prvom susretu, obećali "učiniti sve za ostanak Grčke" u eurozoni.

"Izlazak Grčke (iz eurozone) doveo bi do širenja krize čiji opseg ne možemo predvidjeti i koje se možda ne bi moglo zaustaviti", upozorio je Moscovici u razgovoru za agenciju France presse po povratku iz Berlina.

Po Moscoviciju, bilo bi dobro da grčka vlada koja će se formirati nakon izbora 17. juna bude naklonjena eurozoni i da učini sve potrebno kako bi Grčka ostala u skupini zemalja koje koriste euro.

"Treba učiniti sve da se pomogne proeuropskim snagama u Grčkoj", smatra francuski ministar, predlažući prije svega mjere za pokretanje rasta i davanje nade Grcima.

"Treba pronaći novu nadu, a u Evropi nema nade bez rasta", naglasio je Moscovici, prenosi business.hr.

Moscovici priznaje da još postoje razilaženja s Njemačkom kada se radi o euroobveznicama.

"Za nas to je odlična ideja, ali ne možemo je nametati, treba o tome razgovarati", kaže ministar.

Dodaje da Francuska neće ratificirati fiskalni pakt sve dok mu ne bude dodan dio o rastu.