{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izjednačiti plate muškaraca i žena

F
19.11.2008. u 14:11
0
0
Izjednačiti plate muškaraca i žena
0
Izjednačiti plate muškaraca i žena
Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da osigura da žene na radnom mjestu budu jednako plaćene kao i muškarci, te je naglasio da su današnji zakoni, koji datiraju iz devedesetih godina, zastarjeli, pišu u srijedu evropski mediji.
Parlament želi da se osigura da poslodavci prestanu diskriminirati žene u smislu plata, pa čak predlaže da im se zaprijeti kaznama.

Taj je izvještaj Evropski parlament usvojio u utorak s 590 glasova za i 23 protiv, te je zatražio od Evropske komisije da do kraja 2009. predstavi nacrt zakona kojim bi se revidirala sadašnja pravila o platama.

U ovom trenutku žene u Evropi zarađuju prosječno 15 posto manje od muškaraca kroz sve sektore, te čak i 25 posto manje kada se ne radi o javnim sektorima.

Eurozastupnici također žele da se uvedu obavezne i redovne revizije o tome koliko su muškarci i žene plaćeni u kompaniji, te da se objave rezultati.

Traže i da se provede studija o mogućnosti kažnjavanja poslodavaca te mogućem ukidanju beneficija ili subvencija za one koji imaju loše rezultate kada se radi o ravnopravnosti spolova.

Većina zastupnika koji su glasovali protiv izvještaja bili su britanski konzervativci te članovi francuskog ekstremno desnog Nacionalnog fronta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: