Incijativa u EU
0

Izjednačiti plate muškaraca i žena

FENA
Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da osigura da žene na radnom mjestu budu jednako plaćene kao i muškarci, te je naglasio da su današnji zakoni, koji datiraju iz devedesetih godina, zastarjeli, pišu u srijedu evropski mediji.

Parlament želi da se osigura da poslodavci prestanu diskriminirati žene u smislu plata, pa čak predlaže da im se zaprijeti kaznama.

Taj je izvještaj Evropski parlament usvojio u utorak s 590 glasova za i 23 protiv, te je zatražio od Evropske komisije da do kraja 2009. predstavi nacrt zakona kojim bi se revidirala sadašnja pravila o platama.

U ovom trenutku žene u Evropi zarađuju prosječno 15 posto manje od muškaraca kroz sve sektore, te čak i 25 posto manje kada se ne radi o javnim sektorima.

Eurozastupnici također žele da se uvedu obavezne i redovne revizije o tome koliko su muškarci i žene plaćeni u kompaniji, te da se objave rezultati.

Traže i da se provede studija o mogućnosti kažnjavanja poslodavaca te mogućem ukidanju beneficija ili subvencija za one koji imaju loše rezultate kada se radi o ravnopravnosti spolova.

Većina zastupnika koji su glasovali protiv izvještaja bili su britanski konzervativci te članovi francuskog ekstremno desnog Nacionalnog fronta.