{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izjave Merkela i Putina u Wiesbadenu

F
15.10.2007. u 12:52
0
0
Izjave Merkela i Putina u Wiesbadenu
0
Izjave Merkela i Putina u Wiesbadenu
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u ponedjeljak, pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rizike po Rusiju i Zapad, gdje svako od njih vuče na svoju stranu, posebno u vezi sa pitanjem Irana.
"Velike svjetske probleme možemo rješavati samo zajedno. Trenutno puno govorimo o Iranu i nuklearnom pitanju, te o Kosovu", rekla je njemačka kancelarka drugog dana razgovora s Putinom u Wiesbadenu, gradu na zapadu Njemačke.

"Tražimo na inventivan način konstruktivna rješenja. Ne možemo rješavati probleme ako radimo jedni protiv drugih", upozorila je Merkel u svom govoru pred organiziranje "Sent-Peterburškog dijaloga", formiranog u cilju približavanja civilnih društava Njemačke i Rusije.

Predsjednik Putin je rekao da su Berlin kao i Moskva "svjesni svoje zajedničke odgovornosti u jačanju odnosa povjerenja i suradnje između evropskih zemalja". Međutim, on nije rekao ni jednu rečenicu o "pojačanom identitetu stavova između Njemačke i Rusije", navedenom u tekstu govora podijeljenog novinarima.

Ustvari,"Rusija i Zapad imaju sve manje domena razumijevanja".

Putin, koji nakon Njemačke odlazi u Iran, govori da ne sumnja u Iran da se želi domoći atomskog oružja i protivi se jačanju sankcija protiv Teherana koje Zapad predviđa.

Ruski predsjednik se u ponedjeljak navečer očekuje u Iranu, u prvoj posjeti gospodara Kremlja u više od 30 godina.

Njegovi suradnici su objavili da se program njegove posjete ne mijenja, bez obzira na informacije o pripremama atentata na njega u Teheranu, koje je Moskva objavila a Iran kategorički demantirao.

Druga tačka neslaganja sa Zapadom jeste pitanje Kosova, čijoj se samostalnosti protivi Moskva, tradicionalni saveznik Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: