Svijet
0

Izjava godine u Sloveniji: Kardinal o odgovornosti u bračnoj postelji

FENA
Izjava da odgovornost prema vlastitom narodu počinje već u bračnoj postelji proglašena je u Sloveniji najoriginalnijom izjavom prošle godine, u tradicionalnoj anketi čitatelja mariborskog dnevnika "Večer".

Njen je autor kardinal Franc Rode, koji vodi vatikansku kongregaciju za redovnike, koji kao nekadašnji ljubljanski nadbiskup često posjećuje domovinu pa je parove koji se pripremaju na ženidbu, u jednoj takvoj prigodi, na originalan način pozvao na brigu o slovenskom natalitetu.

"Mladići i djevojke, odgovornost prema narodu počinje u krevetu", rekao je Rode, upozoravajući na niski stupanj nataliteta i malobrojnost djece u suvremenim obiteljima.

Kako piše domaći tisak, na tradicionalnoj gala-priredbi u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, koja je održana po deveti put, umjesto kardinala Rodea nagradu je preuzeo jedan lokalni župnik, ali je pročitano kardinalovo pismo zahvale.

"Sa zadovoljstvom otkrivam da Slovenkama i Slovencima riječ odgovornost nije strana i u čast mi je da su vaši čitatelji moje riječi shvatili pravilno. Možda je to znak da riječi koje sam kao nadbiskup 'sijao' u njihova srca neće ostati bez ploda. Nadam se i molim da mlade obitelji bude svjesne svoje odgovornosti, ne samo za svoj rod, nego i za svoj narod", napisao je u pismu zahvale kardinal Rode.