Svijet
3

Izgubila je nogu u tragediji u Bostonu, ali namjerava ponovo plesati i trčati maraton

Klix.ba
Adrianne Haslet-Davis, instruktorica plesa, izgubila je nogu u tragediji na Bostonskom maratonu. No, ona je uspjela brzo vratiti duh, vjeru i nadu te već planira početi pripreme za trčanje na maratonu naredne godine, a od svoje velike ljubavi - plesa, ne namjerava odustati.

Ljekari nisu uspjeli spasiti nogu 32-godišnjoj Amerikanki, te joj je amputirana lijeva noga pet centimetara ispod koljena. Iako je ta tragedija izmijenila njen život u potpunosti, ona ne planira odustati od onoga u čemu uživa.

"Kada plešem ne osjećam potrebu ni za čim drugim. Potpuno uživam u tome. Neću dozvoliti da mi neko tek tako ukrade život. Ponovo ću plesati. I naredne godine, iako nikada nisam, trčat ću na maratonu", puna nade kazala je Haslet-Davis za Boston Herald.

Prije tragedije ona je radila kao instruktorica plesa. Vjeruje da će se uskoro oporaviti i nastaviti živjeti svoj san, koji su joj bombama pokušali oteti.

"Sjećam se svega što se desilo taj dan. Čula sam kad je eksplodirala prva bomba, držala sam supruga za ruku i pomislila kako će ih sigurno eksplodirati još. Znala sam da će se nešto loše desiti i vrištala sam. Eksplodirala je i druga bomba i ja sam od siline udara pala", prisjetila se 32-godišnja plesačica najtežeg dana u svom životu.

Kako je kazala, kada se osvijestila mislila je da nije povrijeđena, no tada joj je suprug pokazao na njeno stopalo.

"U tom trenutku cijeli moj svijet se srušio, mislila sam da je sve gotovo. Krvarila sam i bila sam preplašena, no znala sam da moram spasiti nogu. Ostalo mi je ili da se borim ili da ostanem ležati dok ne iskrvarim", kazala je.

Uz pomoć supruga i spasilaca koji su stigli na mjesto događaja prebačena je u bolnicu, gdje je operisana. Ljekari su joj morali amputirati dio noge. To saznanje joj nije nimalo lako palo, no ona je optimistična.

"Ples je moj život, nemam stopalo i to je grozno, ali ne mogu se ostatak života samosažalijevati", odlučno je kazala Amerikanka.