Svijet
11

Izgradnja luke Gazu bi vratila u život

Anadolija
Jedna od stavki koja je pomenuta u prošlosedmičnom mirovnom sporazumu izraelskih i palestinskih delegacija i o kojoj će u narednom periodu biti razgovarano jeste izgradnja luke u Gazi, a riječ je o projektu koji bi bio od vitalnog značaja za obnovu razorene Gaze i boljitka života tamošnjih Palestinaca, prenosi Anadolu Agency (AA).
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pojas Gaze nalazi se na obali Sredozemnog mora, ali nepostojanje luke na toj obali onemogućava dolazak tgovačkih i drugih brodova, a izgradnja luke je pominjana i u Mirovnom sporazumu iz Osla iz 1993. godine, ali do izgradnje nikada nije došlo.

Izgradnja luke je i dalje jedan od uvjeta koje su Palestinci postavili za postizanje trajnog primirja sa Izraelom.

U intervjuu za AA, direktor Opservatorija za ljudska prava Euro-mid Rami Abduh ističe da bi izgradnja luke u Gazi značila mnogo za oporavak Gaze i poboljšanje uvjeta života blizu dva miliona Palestinaca u toj regiji koji su već osam godina pod okupacijom Izraela i koji imaju samo skromnu ribarsku luku neuslovnu za uplovljavanje trgovačkih brodova.

"Projekat luke u Gazi je humani zahtjev koji ne podržavaju samo palestinske grupe otpora, već i mnoštvo međunarodnih organizacija i zemalja", kazao je Abduh i dodao da je taj projekat odobren i na sastanku o trgovini i razvoju u Ujedinjenim nacijama 2004. godine, a da je o tome u aprilu ove godine urađen detaljan izvještaj.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ističući da su sve strane koje zagovaraju trajno rješavanje palestinsko-izraelskog pitanja saglasne o tome da bi otvaranje pomorskog koridora ka Gazi bio jedan od značajnih dugoročnih projekata.

Ukazujući na hroničnu ekonomsku i humanitarnu krizu u okupiranom Pojasu Gaze, Abduh je kazao da se ideja izgradnje luke i rodila zbog zatvorenosti izraelskih granica oko Gaze i stalnog zatvaranja jedinog izlaza na graničnom prijelazu Refah ka Egiptu.

I portparol Trgovačke komore u Gazi Mahir et-Tabba tvrdi da bi luka u Pojasu Gaze bila poput "lokomotive" koja bi vukla cijeli proces razvoja i izgradnje regije.

"Bio bi to način da se palestinska ekonomija otvori ka svijetu. Nezaposlenost u Gazi je prešla 55 posto, a izgradnja luke bi taj procenat znatno smanjila. Taj projekat bi trebao biti palestinski prioritet", tvrdi Tabba.

Izgradnja luke u Gazi prvi put je kao zahtjev palestinske pregovaračke delegacije pomenuta i uvrštena u Sporazum iz Osla, koji je postignut 1993. godine.

I bivši palestinski lider Jaser Arafat je o tome u aprilu 2000. godine donio odluku prema kojoj je izvedena i fizibility studija izvodljivosti. Izgradnja je planirana da bude završena za dvije godine, ali je Izrael blokirao zbog podizanja palestinskog ustanka Druge intifade. Izrael je 2007. godine Pojas Gaze stavio pod opsadu i apsolutni embargo.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pojas Gaze sa ostatkom svijeta vežu tri granična prijelaza, koji su ograničenih kapaciteta i koje kontrolira Izrael.

Granični prijelaz Kerem Ebu Salim je jedini preko kojeg prelaze trgovački proizvodi, ali je često zatvoren sa izraelske strane, posebno petkom i subotom.

Prijelaz Erez u Beit Hanunu otvara Gazu ka Zapadnoj obali. Izrael i ovaj granični prijelaz nerijetko drži zatvorenim i propušta samo bolesnike, radnike i strance.

Jedini prijelaz koji Gazu veže sa Egiptom jeste onaj u Refahu. I ovaj prijelaz je zatvoren nakon prošlogodišnjeg vojnog udara u Egiptu. Otvara se samo u iznimnim okolnostima za transport ranjenika ili stranih delegacija.