Svijet
0

Izgradnja 100 stanova na zapadnoj obali

FENA
Ehud Olmert
Ehud Olmert
Organizacija jevrejskih doseljenika gradi stotinjak stanova na Zapadnoj obali bez obzira na obaveze koje je premijer Ehud Olmert preuzeo prema SAD-u i Jordanu, saopćio je u srijedu vojni radio i šef jevrejskih doseljenika.

Organizacija Amana gradi tridesetak stanova u naselju Alon, blizu Mrtvog mora, i dvanaest u naselju Yakir na sjeveru Zapadne obale, precizirao je radio.

Ovi projekti se vode u dogovoru s vladom, koja je dala zeleno svjetlo za tu gradnju prije nekoliko godina. Većina stanova je već prodata.

"Gradimo kao u Izraelu, radi se o privatnom zemljištu koje drže poduzimači koji su dobili građevinske dozvole", izjavio je za radio Bentzvi Liberman, šef jevrejskog lobija doseljenika na Zapadnoj obali.

Yossi Beilin, vođa izraelske ljevičarske opozicione stranke Meretz rekao je na radiju da te vijesti o izgradnji stanova "predstavljaju najgoru poruku koja se može poslati Palestincima. To je opasna igra u koju se doseljenici upuštaju već četrdeset godina".

Radio je također objavio da se ti stanovi grade u manjim izolovanim naseljima a ne u kompleksima naselja, a koje Izrael namjerava sačuvati pod svojom kontrolom u okviru eventualnog mirovnog sporazuma s Palestincima.

Radio je naglasio da su ti projekti u suprotnosti s obavezama koje je Olmert preuzeo prema SAD-u o zamrzavanju izgradnje manjih naselja koji bi mogli biti evakuirani u slučaju mira.

Jordanska kraljevska palača je 15. maja objavila da je Olmert u razgovoru s kraljem Abdullahom II demantirao informacije iz izraelske štampe prema kojima Izrael namjerava razviti nova naselja oko Jerusalema.