Montecito
0

Izgorjele kuće kalifornijskih bogataša

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šumski požar potpomognut jakim vjetrom opustošio je ekskluzivno ljetovalište Montecito u Južnoj Kaliforniji, 145 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, pri čemu je povrijeđeno 13 ljudi, a uništeno više od 100 kuća.

U požaru je izgorjelo nisko rastinje, a na udaru vatrene stihije je bila oblast zvana "američka rivijera" u kojoj žive mnoge poznate ličnosti. Među onima čija je kuća izgorjela je i glumac Kristofer LojdChristopher Lloyd, a čuvena televizijska zvijezda Oprah Winfrey i glumac Rob Lowe kažu da su za sada njihove kuće pošteđene.

Požar je izbio u četvrtak uvečer i uništio preko noći najmanje 810 hektara površine, prošavši i kroz cjelokupan blok kuća u Montecitu.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio je vanredno stanje u okrugu Santa Barbara. Lokalni vatrogasci su u borbi protiv vatrene stihije dobili pomoć kolega iz drugih kalifornijskih mjesta. Vatrogasci su preko noći imali težak posao, a bili su uglavnom bespomoćni da obuzdaju vatrenu stihiju jer je duvao jak vjetar od 110 kilometara na sat.

"Usljed požara, evakuirano je oko 4.000 ljudi, a oko 20.000 je ostalo bez struje u široj regiji, kažu lokalne vlasti. Vlasti su proglasile nestašicu vode jer su rezervoari gotovo ispražnjeni zbog suše.

Južna Kalifornija je trenutno zahvaćena sušom, duva jak vjetar i neobično je toplo za ovo doba godine. Prošle godine, Južnu Kaliforniju je u jednoj sedmici zahvatilo 30 požara, pri čemu je uništeno oko 2.000 kuća a evakuirano pola miliona ljudi.

Od 13 povrijeđenih u najnovijem požaru u Kaliforniji, njih 10 je pretrpjelo posljedice udisanja dima, a troje je zadobilo opekotine, prenio je Reuters.