Pobjeda komunista
313

Izglednoj gradonačelnici Graza uzor je Josip Broz Tito: Redovno slušam jugoslavensku muziku

B. R.
Elke Kahr (Foto: Facebook Elke Kahr)
Elke Kahr (Foto: Facebook Elke Kahr)
Pobjeda Komunističke partije (KPO) na lokalnim izborima u Grazu je mnoge iznenadila. Izglednoj novoj 62-godišnjoj gradonačelnici uzor je i bivši predsjednik socijalističke Jugoslavije Josip Broz Tito.
Elke Kahr je ovo izjavila u intervjuu za Jutarnji list koji je posjetio ovaj grad nakon prošlosedmične izborne pobjede komunista. Govoreći o ideologiji partije, jasno je poručila da je to marksizam te da se pozdravljaju i sa "Smrt fašizmu, sloboda narodu". Potom je odgovorila na pitanje otkud afinitet prema partizanima.

"To je zato jer sam ja mnogo voljela Tita. I dalje, recimo, redovno slušam jugoslavensku muziku - Zabranjeno pušenje, Bijelu dugme, Crvenu jabuku. Mi ovdje organizujemo i tzv. Yugo Feštu pod sloganom 'Yu go - We go'. Ja direktno učestvujem u organizaciji, a fešta bude u istom kvartu gdje je i sjedište KPO-a", ispričala je Kahr.

Kahr je inače članica Komunističke partije i deklarirana marksistkinja.

Građani su bili vrlo nezadovoljni kako je Austrijska narodna partija (OVP), čiji je predsjednik kancelar Sebastian Kurz, upravljala drugim najvećim gradom u državi. Prije svega bili su nezadovoljni kontinuiranim rastom troškova života, a što se odnosilo i na komunalne usluge.

U KPO-u obećavaju da će biti posvećeni radnicima i poboljšavanju javnih usluga i infrastrukture. U gradskom vijeću, koje bira gradonačelnika, dobili su povjerenje 29,2 posto glasača, što je rast od čak 8,8 posto u odnosu na prošle izbore.

OVP, čiji je Siegfried Nagl bio 19 godina gradonačelnik, dobio je podršku skoro 26 posto glasača, što je 12,1 posto manje u odnosu na prethodne izbore.