{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izglasana zabrana pušenja u Engleskoj

F
15.2.2006. u 12:33
0
0
Izglasana zabrana pušenja u Engleskoj
0
Izglasana zabrana pušenja u Engleskoj
Donji dom britanskog parlamenta izglasao je u utorak odluku o zabrani pušenja na svim zatvorenim javnim mjestima, što uključuje pabove, barove, pa čak i privatne klubove.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Škotska i susjedna Republika Irska, kao i nekoliko zemalja Evropske unije, već su uvele slične zabrane.

Vlada Tonyja Blaira prije glasanja nije željela da donji dom usvoji potpunu zabranu pušenja, čije se stupanje na snagu očekuje sredinom 2007. godine.

Potpuna zabrana pušenja nije bila namjera britanske vlade kada je podnijela svoj prijedlog novog zakona poslanicima parlamenta.

Vlada je želJela veliko ograničenje pušenja na javnim mJestima, dIJelom u interesu samih pušača, ali i u interesu zaposlenih u restoranima i drugim javnim mjestima koji silom prilika moraju da udišu duhanski dim.

Prvobino je bilo planirano da se dozvoli pušenje u barovima i pabovima koji ne služe hranu i u privatnim klubovima.

Taj plan je na glasanju u donjem domu parlamenta doživio uvjerljiv poraz, jabio je BBC.

Patricia Hewitt, ministrica zdravstva u vladi Tonyja Blaira, odbacila je kritike da vlada nije prije glasanja predstavila svoje namjere dovoljno jasno:

"Oduševljena sam što smo napravili ovaj historijski korak u parlamentu, i to tako uvjerljivom većinom. Uvijek smo bili potpuno saglasni u svim detaljima novog zakona o zabrani pušenja. Uspjeli smo ispuniti sve proceduralne zahtjeve i dobili smo pravi rezultat kroz vrlo kvalitetan proces koji je bio vrlo otvoren i praćen vrlo dobrom raspravom."

Imajući u vidu da laburistička vlada premijera Blaira trenutno ima sigurnu većinu u parlamentu, njeni prijedlozi mogu biti odbijeni samo ako im podršku uskrate neki poslanici vladajuće stranke.

Ovoga puta, čak su i neki ministri u vladi tražili potpunu zabranu pušenja i stranačko rukovodstvo je na kraju napravilo ustupak i unijelo amandmane u svoj prvobitni zakonski nacrt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: