Velika opasnost
27

Izdato upozorenje za cunami na Aljaski nakon zemljotresa od 7,9 stepeni

Klix.ba
Upozorenje za cunami izdato je za područje Aljaske, Californije i obale Britanske Kolumbije u SAD-u nakon što je zemljotres jačine 7,9 stepeni po Richteru pogodio ovo područje.
Epicentar potresa bio je oko 300 kilometara jugoistočno od obale Kodiak, na dubini od deset kilometara, navode iz Američkog geološkog instituta. Kako pišu mediji, zemljotres je pogodio Aljasku danas oko 9:30 sati.




Ekstremno upozorenje izdato je za grad Anchorage na Aljaski gdje postoji velika prijetnja po ljudske živote i imovinu.

Iz Američke nacionalne meteorološke službe kazali su ljudima da traže skloništa na uzvišenjima, što dalje od okeana. Na osnovu preliminarnih parametara zemljotresa, mogući su opasni cunami talasi, piše BBC.






Aljaska je inače prekrivena planinama s aktivnim vulkanima i lednicima. Okružena je okeanom, a unutrašnost zemlje bogata je rijekama i jezerima.




Korisnici društvenih mreža pišu kako se moć vode ne smije podcijeniti. Mnogi su podsjetili na snažni zemljotres koji je pogodio Aljasku 27. marta 1964. godine. Njegova magnituda bila je 9.2 stepena po Richteru. Razaranja su bila ogromna, a najviše je stradao grad Anchorage. Zemljotres je tada izazvao cunami s valovima iznad 60 metara koji su pogodili obale Aljaske, a manji cunami talasi pogodili su obalu Kanade.