|

Izdate potjernice u Rimu: Bivši gradonačelnik u mafijaškoj grupi

Izdate potjernice u Rimu: Bivši gradonačelnik u mafijaškoj grupi
0
F
FENA
2.12.2014. u 14:53
5
komentara
0

dijeljenja
Rim
Izdate potjernice u Rimu: Bivši gradonačelnik u mafijaškoj grupi Gianni Alemanno (Foto: AFP)
Policija je u utorak otkrila mafijašku grupu u Rimu izdavanjem potjernica protiv 28 osoba u okviru istrage koja ide do bivšeg gradonačelnika Rima Giannija Alemanna, objavili su talijanski mediji.
Ove osobe, od kojih su izvođači radova i lokalni politički lideri, optuženi su za mafijaško udruživanje, iznude, mito i lažne fakture.

One su osumnjičene da su razvile ogromne sisteme korupcije koji su omogućili brojne korupcije u ponudama i da iskoriste javne fondove namijenjene na primjer za centre za prihvat izbjeglica, objasnio je Corriere della Sera na svojoj web stranici.

Navodni šef ove grupe Massimo Carminati je bivši član NAR-a (Jezgra oružanih snaga), terorističke grupe ekstremne desnice aktivne krajem 1970-tih godina. On je bio glavni član rimske kriminalne grupe u to vrijeme, banda Magliana.

Među imenima najpoznatijih osoba umiješanih u ovaj slučaj je Gianni Alemanno, ministar poljoprivrede Silvija Berluskonija od 2001. i 2006. godine i gradonačelnik Rima od 2008. do 2013. godine.

Alemanno nije uhapšen, ali je njegova kuća pretresena, kao i uredi općine i regije.

Dobra u vrijednosti 200 miliona eura su zaplijenjena.

Prema agenciji Ansa, koja ne navodi izvore, ukupno stotinjak osoba, među kojima općinski i regionalni savjetnici desnice i ljevice, su obuhvaćeni sudskom istragom.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...