ICC
0

Izdat nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Al-Bashira zbog genocida

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je drugi nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bashira zbog genocida.

Bashir, protiv kojeg je u martu 2009. godine ICC izdao nalog za hapšenje zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, odbacio je tvrdnje suda da je on odgovoran za zločine u regiji Darfuru koji su uzrokovali smrt čak 300.000 osoba te za politiku "silovanja, izgladnjivanja i straha" nad još 2,5 miliona u izbjegličkim logorima.

  • Postoji utemeljen razlog za vjerovanje da je odgovoran po tri tačke optužnice za genocid nad etničkim grupama Fur, Masalit i Zaghawa. To su genocid ubijanjem, genocid nanošenjem teške duševne ili tjelesne boli i genocid namjernim stvaranjem takvih životnih uvjeta koji bi svaku od tih etničkih grupa uništio, stoji u izjavi prizivnog vijeća ICC-a.

Nalog ICC-a za hapšenje al-Bashira prvi je ikad izdan protiv nekog aktualnog šefa države. Al-Bashir je odbacio tvrdnje suda, ustvrdivši da su one dio zapadnjačke zavjere protiv njega, prenopsi Hina.