Svijet
0

Izdat nalog za hapšenje ministra kulture

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irački zvaničnici danas su izdali nalog za hapšenje ministra kulture Asada Kamala al-Hashimija i pretresli njegovu kuću jer je optužen da je prije dvije godine naredio atentat na sekularnog sunitskog političara Mitala al-Alusija.

Glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag rekao da su ministra Al-Hashimija, koji je inače sunit, prepoznala dvojica osumnjičenih ekstremista kao naručioca atentata 8. februara 2005. godine na tadašnjeg kandidata za poslanika u iračkom parlamentu Al-Alusija koji je uspio da bez povrede umakne postavljenoj zasjedi, ali su u tom napadu ubijeni njegovi sinovi, prenosi agencija AP.

"Dvojica, koji su planirali i izvršili ubistvo dva Alusijeva sina, posvjedočili su da su dobili naređenje od njega (Hashimija)", rekao je vladin zvaničnik i dodao da je Al-Hashimi tada bio imam džamije.

Parlamentarna partija, čiji je član Al-Hashimi, osudila je zahtjev za njegovo hapšenje uz obrazloženje da je to "dio marginalne politike protiv isturenih sunitskih lidera kako bi ih sklonili iz političkog procesa".

Hashimijeva partija je pozvala irački parlament u kome većinu imaju šiiti da zabrani "igranje sa vatrom odnosno nastavljanje politike fabriciranja laži kako bi se sunitski političari i zvaničnici isključili iz političke arene".

Glasnogovornik najvećeg sunitskog parlamentarnog bloka Iračkog usaglašenog fronta Muhammad al-Esavi osudio je pretres Al-Hashimijeve kuće koje su, kako navodi, izvele zajedničke američko-iračke snage i koje su pritvorile nekoliko njegovih članova osiguranja.

Amerikanci su demantirali da su učestvovali u pretresu Al-Hashimijeve kuće.

Al-Hashimi je prvi ministar kulture koji je suočen s hapšenjem iako su neki drugi visoki irački zvaničnici ranije bili hapšeni, uključujući i zamjenika ministra zdravlja koji se povezao s jednim šiitskim ekstremistom lojalnim radikalnom imamu Maktadu al-Sadru.