Svijet
1

Izdat nalog za hapšenje generala koji je uhapsio Che Guevaru

FENA
Gary Prado Salmon
Gary Prado Salmon
Bolivijski sud izdao je u srijedu nalog za hapšenje penzionisanog generala Garyja Prada Salmona, poznatog po tome što je uhapsio legendarnog revolucionara Che Guevaru, zbog navodne povezanosti s grupom međunarodnih plaćenika koji su kovali urotu za ubistvo predsjednika Eva Moralesa i pokretanje građanskog rata u Boliviji, objavio je sudac Sixto Fernandez.

Ta grupa navodna plaćenika razbijena je 2009. godine u Santa Cruzu. U akciji su ubijeni bolvijski vojnik mađarskog porijekla Eduardo Rozsa-Flores zvani Chico, Irac Mike Dwyer i Mađar Arpad Magyarosi. Još su dvojica plaćenika uhapšeni, hrvatsko-bolivijski državljanin Mario Tadić Astorga i Mađar Toad Eloaso.

Vlada je tu grupu, osim za pokušaj ubistva Moralesa, optužila za pokušaj pokretanja građanskog rata s ciljem odcjepljenja bogate pokrajine Santa Cruza. Zajedno s njima za urotu je u sklopu opsežne istrage kasnije osumnjičila još 39 osoba, uključujući i generala Garyja Prada Salmona, ali je veći dio njih ostavila na uslovnoj slobodi.

Nalog za hapšenje podignut je kada se Salmon nije pojavio na zakazanom saslušanju na sudu. On je i prije bolivijskim medijima tvrdio da se radi o izmišljotini i političkom zlostavljanju.

Salmon, koji sad ima 73 godine, bio je zapovjednik specijalne jedinice bolivijske vojske koja je uhapsila Che Guevaru 1967. godine u bolivijskim planinama, ali nije sudjelovao u njegovu kasnijem smaknuću.