The Times
0

Izborni proces u EU može se pretvoriti u farsu

FENA
Samit Evropske unije, sazvan za četvrtak kako bi se odabrali predsjednik i ministar vanjskih poslova evropskog bloka, u srijedu privlači veliku pažnju britanskih dnevnika.

The Times predviđa da bi se haotični izborni proces mogao pretvoriti u farsu, te da bi trosatna večera evropskih lidera na kojoj bi odluke trebalo da se donesu mogla potrajati do vikenda, jer još uvijek nema čak ni nagovještaja konsenzusa.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, čija zemlja trenutno predsjedava Unijom, ima zadatak da popis potencijalnih kandidata za oba položaja svede na najmanju moguću mjeru, te u tom cilju provodi non-stop telefonske konsultacije s kolegama iz ostalih zemalja.

Napore švedskog premijera, čini se, pretjerano ne cijeni čak ni njegova ministrica za evropska pitanja Cecilia Malmström, koja je, prenosi Times, za cijeli proces rekla da nije baš u potpunom rasulu, iako je priznala da dogovora još nema.

Najviše šansi da bude izabran za prvog predsjednika Unije i dalje ima belgijski premijer Herman Van Rompuy, dok se za mjesto šefa diplomatije spominje mnogo više imena otkako se iz utrke povukao britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, piše u Timesu.

The Independent ocjenjuje da je izbor predsjednika EU-a još jedna u nizu velikih iluzija nametnutih evropskoj javnosti. Novi predsjednik neće imati nikakvu izvršnu ulogu niti ovlaštenje da donosi bilo kakve odluke.

Njegov glavni zadatak će biti da priprema redovite samite Unije i, kako stoji u Lisabonskom ugovoru, njihov rad čini efikasnijim. Predsjednik Unije će zapravo biti njezin glavni glasnogovornik, konstatira Independent.

Osim toga, mnoge evropske zemlje su odlučne u namjeri da na položaj imenuje nepoznatog političara iz neke od manjih zemalja.

Time se obezglavljenost Unije nastavlja, a čuveno pitanje bivšega američkog državnog tajnika Henryja Kissingera "koga pozvati kada želim razgovarati s Evropom" neće dobiti odgovarajući odgovor, navodi Independent.