Svijet
0

Izbori u Turskoj 22. jula

FENA
Turski parlament je odredio datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora koji bi trebalo da riješe tekuću političku krizu. Poslanici su jednoglasno podržali prijedlog da se ti izbori održe 22. jula.

Ideja o održavanju prijevremenih izbora potekla je od premijera Recepa Tayyipa Erdogana, nakon što je Ustavni sud poništio rezultat prvog kruga izbora predsjednika u parlamentu.

Govoreći pred poslanicima, premijer Erdogan opisao je odluku Ustavnog suda kao "metak ispaljen u demokratiju". Jedini predsjednički kandidat u prvom krugu bio je šef diplomatije Abdullah Gul. Sekularna turska opozicija optužuje Gula da ima "skrivene islamističke ciljeve", što on odlučno demantira, javio je BBC.

Vlada je najavila i da će se zalagati za uvođenje direktnih predsjedničkih izbora, kako bi narod Turske mogao da odlučuje o tome ko će biti na čelu zemlje.

U televizijskom obraćanju naciji, premijer Erdogan je pozvao na promjenu Ustava. Prema važećem najvišem pravnom aktu u Turskoj, o predsjedničkim kandidatima koje predlože stranke glasaju poslanici parlamenta.

Stotine hiljada ljudi u nedjelju je izašlo na ulice Istanbula kako bi izrazili protest protiv Gulove kandidature za predsjednika.