Svijet
0

Izbori u Turkmenistanu zakazani za 11. februar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turkmensko vodeće zakonodavno tijelo u utorak je odredilo 11. februar kao datum održavanja izbora na kojim bi se našla zamjena za dugogodišnjega autoritarnog lidera Saparmurata Nijazova koji je preminuo prošle sedmice.

Datum je odredilo Narodno vijeće Turkmenistana, koje broji oko 2.500 poslanika koji su ili izabrani ili imenovani. Vijeće bi tokom dana također trebalo imenovati kandidate za izbore, javio je AP.

Vršilac dužnosti predsjednika Gurbungali Berdimuhamedov izjavio je priošle sedmice da će predsjednički izbori biti održani "na demokratskoj osnovi koju je postavio veliki vođa", što se smatra nagovještajem da Turkmenistan ne planira pluralističke izbore.

Turkmenistan ima samo jednu legalnu političku stranku - Turkmensku demokratsku stranku - a opozicija je žestoko potisnuta. Opozicijski lideri koji žive u inozemstvu izjavili su da se namjeravaju vratiti u Turkmenistan nakon smrti Nijazova, ali nisu uspjeli u tome.

Pitanja o tome koliko će se pomno ustavne procedure poštovati izbila su nekoliko sati nakon objave Nijazovljeve smrti. Ustav navodi da bi predsjednik parlamenta trebalo da postane vršilac dužnosti predsjednika, ali je tu ulogu preuzeo Berdimuhamedov, zamjenik premijera, jer je protiv predsjednika parlamenta pokrenut krivični postupak.

Neočekivani uspon Berdimuhamedova na mjesto vršioca dužnosti predsjednika izazvao je spekulacije o unutrašnjoj borbi za vlast.

Ustav navodi kako vršiocu dužnosti nije dopušteno da se kandiduje za puni mandat - ali Narodno vijeće imja pravo promijeniti ustav.

Stabilnost u Turkmenistanu u velikom je interesu i Zapada i Rusije. Ta zemlja posjeduje goleme rezerve prirodnog gasa i zauzima strateški geografski položaj, graničeći s Afganistanom i s Iranom.