Svijet
0

Izbori u Pakistanu šestog septembra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izborna komisija u Pakistanu saopćila je da će predsjednički izbori biti održani šestog septembra - kako bi bio izabran nasljednik bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa koji je ove sedmice podnio ostavku.

Novog predsjednika će birati oba doma parlamenta i četiri pokrajinske skupštine.

Ovo je saopćeno u trenutku kada je jedan od lidera vladajuće koalicije, Navaz Sharif, pristao da popusti stav u vezi sa spornim pitanjem: da li vratiti na položaje sudije koje je Musharraf smijenio dok je bio predsjednik.

O tom pitanju će se u pakistanskom parlamentu raspravljati iduće sedmice.

Prethodno je Sharif tražio da sudije bezuvjetno budu vraćene na položaje koje su zauzimali - i prijetio je da će se povući iz četveročlane koalicije ako njegov zahtjev ne bude ispunjen u petak.

Međutim, on je u petak pristao da pomjeri rok za odluku do iduće srijede - uz objašnjenje da će vodeće partije u zemlji razgovarati o tom pitanju u parlamentu početkom iduće sedmice, a da zatim sudije mogle da budu vraćene na položaje.

Promjenu Sharifovog stava nije odmah komentirao lider druge glavne članice vladajuće koalicije, Asif Ali Zadari (koji je preuzeo vodstvo Pakistanske narodne stranke PPP poslije ubistva svoje supruge Benazir Bhutto).

Unutar koalicije, vodeće stranke su od početka imale različite stavove o potrebi da sudije budu vraćene na položaje sa kojih ih je smijenio bivši predsjednik Musharraf.

U vladajućoj koaliciji još nema saglasnosti o kandidatima, ali se u najjačoj stranci - Pakistanskoj narodnoj partiji (PPP) - već govori da bi za najvišu funkciju zemlji mogao biti predložen njen lider Asif Ali Zardari.

Podršku Zardarijevoj kandidaturi već je iskazala druga po veličini opoziciona partija MKM.

Kao mogući kandidati iz PPP-a spominjane su i dvije žene, od kojih je jedna aktuelna predsjednica parlamenta Fahmida Mirza.

U Pakistanskoj muslimanskoj ligi - Navaz (PML-N), manjoj stranci iz vladajuće koalicije, kao kandidat za predsjedničku fotelju spominjan je bivši ministar odbrane Aftab Šaban Mirani, ali se šanse daju i nekoj manje poznatoj ličnosti.

Musharaf je bio predsjednik od 1999. godine, kada je na čelo Pakistana došao državnim udarom.

Iako je dugo važio za glavnog saveznika SAD-a u borbi protiv terorizma, Musharafova moć u Pakistanu je naglo oslabila nakon poraza njegove stranke na februarskim parlamentarnim izborima.

Musharafu i dalje prijeti opasnost da bude krivično gonjen zbog uvođenja vanrednog stanja u zemlji, u novembru prošle godine, čime je prekršio ustav.