Svijet
0

Izbori u novembru bit će najskuplji u američkoj historiji

FENA
Izbori u novembru bit će najskuplji kogresni izbori u američkoj historiji, a poslovni donatori daju tri četvrtine procijenjenih 2,6 milijardi dolara koliko će biti potrošeno u izbornoj utrci, objavila je nepristrasna istraživačka grupa, piše Financial Times u srijedu.

U izvještaju koji će biti objavljen tokom dana, Centar za odgovornu politiku prognozirao je da će republikanski kandidati, stranka sama i grupe koje je podržavaju potrošiti 1,4 milijardi dolara, dok će demokrati potrošiti 1,2 milijardi.

Trenutni delegati Zastupničkog doma do sada su prikupili sredstva nasuprot svojim izazivačima u omjeru 7-1. Sadašnji delegati Senata imaju omjer 4-1 prema svojim izazivačima, tvrdi grupa.

U većini izbornih godina, moć prikupljanja sredstava i oblik kongresnih oblasti davali su prednost onima koji trenutno zauzimaju pozicije vlasti. Ove bi se godine nezadovoljstvo birača Washingtonom moglo pokazati i još moćnijom silom u izbornoj utrci. Ankete javnosti pokazuju kako su demokrati na putu da preuzmu većinu u Zastupničkom domu a možda i u Senatu na izborima 7. novembra.

Potrošnja političkih akcionih komiterta (PAC), koji uključuju poslovne, organizovane sindikalne i ideološki zasnovane grupe, također je na putu da premaši rekord, premašujući milijardu dolara prvi put, saopćila je grupa. "PAC-ovi pružaju ulaganja. Oni daju sredstva kako bi se uvjerili da su im vrata otvorena i kako bi mogli progurati svoje interese u zakonodavnim tijelima", izjavila je Sheila Krumholz, vršilac dužnosti direktora Centra.

Uprkos prednosti demokrata u anketama, Centar, međutim, tvrdi kako rekord predizborne kampanje još ne nagovještava da se PAC-ovi odmiču od sadašnjih vlastodržaca. Upravo sada, 87 posto od novca PAC-ova ide u pravcu onih koji su već na vlasti i to je najviši nivo od 1990.

Advokati i pravne firme bili su najvelikodušniji donatori tokom izbornog kruga 2005-2006. godine, nakon kojih su slijedili penzioni fondovi, industrija prodaje nekretnina i investicione firme. Gledajući šire, sektori finansija, osiguranja i nekretnina nastavili su da dominiraju u političkim donacijama, dajući više od 183 miliona dolara u 18 mjeseci od početka 2005.

Procjena Centra od 2,6 milijardi dolara za ovu godinu predstavlja povećanje od 18 posto od ukupne sume potrošene u 2002, prije nego što su uvedene reforme finansiranja kampanje koje su imale za cilj ograničiti utjecaj velikih korporativnih i sindikalnih donatora.

Vodeći donatori u ovom krugu, na osnovu doprinosa PAC-ova, uključuju Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama, Goldman Sachs, Međunarodno bratstvo sindikata električarskih radnika, AT&T, Udruženje nacionalnih veletrgovaca pivom i Udruženje sudskih advokata Amerike, saopćila je grupa.