{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbori u novembru bit će najskuplji u američkoj historiji

F
25.10.2006. u 11:26
0
0
Izbori u novembru bit će najskuplji u američkoj historiji
0
Izbori u novembru bit će najskuplji u američkoj historiji
Izbori u novembru bit će najskuplji kogresni izbori u američkoj historiji, a poslovni donatori daju tri četvrtine procijenjenih 2,6 milijardi dolara koliko će biti potrošeno u izbornoj utrci, objavila je nepristrasna istraživačka grupa, piše Financial Times u srijedu.
U izvještaju koji će biti objavljen tokom dana, Centar za odgovornu politiku prognozirao je da će republikanski kandidati, stranka sama i grupe koje je podržavaju potrošiti 1,4 milijardi dolara, dok će demokrati potrošiti 1,2 milijardi.

Trenutni delegati Zastupničkog doma do sada su prikupili sredstva nasuprot svojim izazivačima u omjeru 7-1. Sadašnji delegati Senata imaju omjer 4-1 prema svojim izazivačima, tvrdi grupa.

U većini izbornih godina, moć prikupljanja sredstava i oblik kongresnih oblasti davali su prednost onima koji trenutno zauzimaju pozicije vlasti. Ove bi se godine nezadovoljstvo birača Washingtonom moglo pokazati i još moćnijom silom u izbornoj utrci. Ankete javnosti pokazuju kako su demokrati na putu da preuzmu većinu u Zastupničkom domu a možda i u Senatu na izborima 7. novembra.

Potrošnja političkih akcionih komiterta (PAC), koji uključuju poslovne, organizovane sindikalne i ideološki zasnovane grupe, također je na putu da premaši rekord, premašujući milijardu dolara prvi put, saopćila je grupa. "PAC-ovi pružaju ulaganja. Oni daju sredstva kako bi se uvjerili da su im vrata otvorena i kako bi mogli progurati svoje interese u zakonodavnim tijelima", izjavila je Sheila Krumholz, vršilac dužnosti direktora Centra.

Uprkos prednosti demokrata u anketama, Centar, međutim, tvrdi kako rekord predizborne kampanje još ne nagovještava da se PAC-ovi odmiču od sadašnjih vlastodržaca. Upravo sada, 87 posto od novca PAC-ova ide u pravcu onih koji su već na vlasti i to je najviši nivo od 1990.

Advokati i pravne firme bili su najvelikodušniji donatori tokom izbornog kruga 2005-2006. godine, nakon kojih su slijedili penzioni fondovi, industrija prodaje nekretnina i investicione firme. Gledajući šire, sektori finansija, osiguranja i nekretnina nastavili su da dominiraju u političkim donacijama, dajući više od 183 miliona dolara u 18 mjeseci od početka 2005.

Procjena Centra od 2,6 milijardi dolara za ovu godinu predstavlja povećanje od 18 posto od ukupne sume potrošene u 2002, prije nego što su uvedene reforme finansiranja kampanje koje su imale za cilj ograničiti utjecaj velikih korporativnih i sindikalnih donatora.

Vodeći donatori u ovom krugu, na osnovu doprinosa PAC-ova, uključuju Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama, Goldman Sachs, Međunarodno bratstvo sindikata električarskih radnika, AT&T, Udruženje nacionalnih veletrgovaca pivom i Udruženje sudskih advokata Amerike, saopćila je grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: