19. saziv Bundestaga
199

Izbori u Njemačkoj: Merkel će najvjerovatnije dobiti historijski četvrti mandat

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA-EFE)
U Njemačkoj su danas u osam sati otvorena birališta na kojima 61,5 miliona glasača ima priliku da bira 19. saziv Bundestaga. Prema svim anketama aktuelna njemačka kancelarka Angela Merkel najvjerovatnije će dobiti historijski četvrti mandat.

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj učešće su uzele 42 političke stranke i ukupno 4.828 kandidata. Kako je ranije saopćeno, biračka mjesta bit će otvorena do 18 sati, a preliminarni rezultati se očekuju nekoliko sati kasnije.

Njemački mediji prenose da je izlaznost u Munchenu do podne bila oko 57 posto, u Hamburgu 37 posto, a u Nirnbergu 29,6 posto.

Oko 14:30 sati na Univerzitetu Humboldt u Berlinu glasala je i njemačka kancelarka Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom, a na izborima su ranije glasali njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Schulz.

Izvjesno da će Unija CDU/CSU izaći kao najsnažnija politička opcija, ali uz značajne gubitke u usporedbi s proteklim izborima 2013. kada su demokršćani Angele Merkel osvojili 41,5 posto glasova. Sada se očekuje oko pet posto manje. Ni SPD ne očekuje 25,5 posto kao prije četiri godine nego također nekoliko postotaka manje, piše Deutsche Welle.

Inače, u Njemačkoj kancelara ne biraju direktno birači, već ga izglasavaju zastupnici saveznog parlamenta, Bundestaga. Njemački politički sistem se danas naziva "kancelarska demokratija", imajući u vidu ulogu kancelara kao šefa izvršne vlasti.

U Njemačkoj se, prema Ustavu iz 1949. godine niko na visokoj funkciji, ni predsjednik države, ni savezni kancelar ne mogu birati direktnim glasanjem građana, već samo u parlamentu.