U odnosu na Bolsonara
22

Izbori u Brazilu: Da Silva u vodstvu na osnovu 80,9 posto prebrojanih glasova

M. G.
Da Silva i Bolsonaro (Foto: EPA-EFE)
Da Silva i Bolsonaro (Foto: EPA-EFE)
Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva preuzeo je vodstvo u odnosu na sadašnjeg predsjednika Jaira Bolsonara u prebrojavanju glasova za nedjeljni drugi krug izbora koji je bio pokvaren optužbama Luline ljevičarske Radničke stranke da je policija spriječila glasanje u nekim regijama.
Sa 80,9 posto prebrojanih glasova, Lula je imao 50,3 posto glasova u usporedbi s 49,7 psoto za Bolsonara, iako je preostalo da se prebroji značajan broj glasova u državi Sao Paulo, uporištu Bolsonara.

Lulini saveznici su rekli da je policija zaustavila autobuse koji su prevozili birače na autocestama iako su im izborne vlasti to zabranile. Brazilski mediji izvijestili su da su takve operacije koncentrirane na sjeveroistoku, gdje Lula ima najjaču podršku.

"Ono što se danas dogodilo je zločin. Nema opravdanja za (policiju) da postavi blokade cesta na dan izbora", rekla je predsjednica Radničke stranke Gleisi Hoffman novinarima.

Međutim, Vrhovni izborni sud (TSE), koji vodi brazilske izbore, rekao je da nitko nije bio spriječen glasati i odbio je produžiti vrijeme glasanja. Savezna policija za autoceste rekla je da su postupili u skladu sa sudskim nalozima.

Izbori služe kao referendum o dvjema potpuno različitim – i žestoko suprotstavljenim – vizijama budućnosti Brazila.