Richard Holbrooke
0

"Izbori u Afganistanu neće se ponavljati"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izbori u Afganistanu održani su prije tri sedmice, ali njihov ishod čini se još nije na vidiku. Čak je i prije glasanjaje zbog mogućih malverzacija bilo zabrinutosti, koja se sada pokazala potpuno opravdanom, izvještava BBC.

Komisija za izborne pritužbe počela je poništavati glasove u više od sedamdeset izbornih jedinica na jugu i istoku zemlje, gdje je pronašla jasne i neoborive dokaze o izbornoj krađi. Gotovo svi sporni glasovi išli su u prilog sadašnjem predsjedniku Hamidu Karzaiju.

Njegov glavni izborni suparnik Abdullah Abdullah u razgovoru za BBC kaže da stvari moraju biti razjašnjene do kraja: "Neću prihvatiti da krađa odluči ove izbore. Zašto to ne prihvatam? Zato što će na taj način Afganistanu biti nametnuta nelegitimna vlada u narednih pet godina. To jedino može voditi daljnjem jačanju pobune i pogoršanju situacije. To će ugroziti politički proces i samu budućnost ove zemlje."

Richard Holbrooke, posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, pozvao je sve one koji kritiziraju način na koji su održani predsjednički izbori da dozvole nadležnoj nezavisnoj komisiji da na miru obavi svoj posao.

U intervjuu za BBC Holbrooke je rekao da bi oni koji se žale zbog raširenih izbornih malverzacija trebalo da se uzdrže od preranih zaključaka da izbori generalno nisu bili regularni. Izbori su, rekao je Holbrooke, bili hrabro iskazivanje volje Afganistanaca koji su pokazali da ih nije zaplašila snažna kampanja zastrašivanja.

"Sada smo usred vrlo kompliciranog procesa tokom kojeg stvari u red treba da dovedu dvije komisije - Nezavisna izborna komisija i Komisija za izborne pritužbe. Te komisije razmatraju tvrdnje o prevari. U četvrtak su poništile dosta glasova i mislim da je to znak da one pokušavaju glasanje, što je više moguće, potvrditi kao slobodno i legitimno. Ali ovu priliku bih iskoristio da podsjetim da su to bili izbori održani u najtežim mogućim, ratnim okolnostima, pod pritiskom vrlo složenih pitanja. Imajući sve to u vidu, hajde da sačekamo i vidimo kakav će biti ishod", kazao je Holbooke.

Potrebno je strpljenje, rekao je BBC-u Holbrooke, koji je odbio odgovoriti na pitanje šta će se dogoditi ako se pojave dokazi o još raširenijim nepravilnostima i izbornoj krađi.

"Ako govorite o poništavanju ovih izbora i njihovom ponovnom održavanju, ja to ne vidim kao održivu opciju. Ako mislite na održavanje drugog kruga, to će se desiti ako nijedan od kandidata ne dobije više od pedeset posto glasova. Glasovi se još broje – izborna komisija je neke poništila. Možda će poništiti još glasova, to je na njima. Sačekajmo ishod", kazao je.

Međunarodna zajednica je tu da pomogne Afganistanu, ali jedino Afganistanci mogu odlučiti kakva će biti njihova budućnost, naglašava Richard Holbrooke.

"Afganistan je suverena zemlja, zemlja u kojoj Sjedinjene Džave, Velika Britanija i još četrdeset drugih zemalja njenom narodu pomažu da očuva slobodu suočen s napadima na njegov suverenitet i vladu. Tim napadima upravljaju talibani i Al-Kaida. To je razlog zbog kojeg smo tamo. No, to je njihova zemlja i njihov izborni proces. Zašto da ne dopustimo da se taj proces okonča umjesto da donosimo prerane zaključke?" – zaključio je Holbrooke.