Svijet
0

Izbori na Kosovu protiču mirno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori, prvi koje samostalno organizuju kosovske institucije.

Izbori se održavaju u 36 općina, među kojima su i tri nove - Gračanica, Klokot i Ranilug, u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

U još dvije općine,sa srpskom većinom, sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Partešu, lokalni izbori će biti sprovedeni naknadno.

Prema nezvaničnim podacima, do četrnaest sati odziv Srba na izbore je osam odsto, što je više u odnosu na predhodne izbore.

Po ovome se može zaključiti, da srpska zajednica nije sasvim prihvatila stav zvaničnog Beograda, koji je više puta poručio da ne priznaje ove izbore i da Srbi nemaju šta da traže na njima.

Za sada izbori protiču u mirnoj i korektnoj atmosferi, a Srbi uglavnom glasaju na biralištima koja su smještena po privatnim kućama, jer lokalne srpske vlasti, koje su birane na srpskim izborima, ne žele da se njihove prostorije koriste za današnje izbore.

U nekim srpskim sredinama nije otvoreno ni jedno biračko mjesto, kao npr. u Osojanu, najvećem povratničkom selu. Za neka druga sela, osigurane su mobilne glasačke jedinice, gdje se također može glasati.

Oni Srbi koje je dopisnik BBC-ja zatekao na glasačkim mjestima u Štrpcu, kazali su da žele da glasaju, jer u ovim izborima vide rješenje za neke svoje svakodnevne probleme, a kako kažu, ne žele da dozvole da u ovoj novoj općini vlast pripadne Albancima, što se može desiti, ako Srbi ne izađu u dovoljnom broju.