Regija Saksonija-Anhalt
0

Izbori na istoku Njemačke: Ekstremni AfD želi nanijeti veliki poraz koaliciji CDU-CSU

V. K.
Björn Höcke jedan od lidera AfD-a najavio pobjedu na izborima (Foto: EPA-EFE)
Björn Höcke jedan od lidera AfD-a najavio pobjedu na izborima (Foto: EPA-EFE)
Građani njemačke pokrajine Saksonija-Anhalt u nedjelju će izaći na izbore gdje će birati regionalne predstavnike. Iako se izbori odnose na regiju, oni su specifični i zbog toga što predstavljaju posljednju bitku uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Samim tim, izbori u ovoj njemačkoj pokrajini sigurno će pokazati i trenutno stanje i odnos snaga između pojedinih stranaka.

To uključuje i krajnje desničarski AfD kojem će izbori u ovoj njemačkoj pokrajini ponuditi odgovor na pitanje da li i dalje Saksonija-Anhalt predstavlja najjače uporište krajnje desničarskih ideja u Njemačkoj.

Alternativa za Njemačku (AfD) stranka je koja tradicionalno bilježi dobre rezultate u istočnom dijelu Njemačke, a pobjeda u Saksoniji-Anhalt regiji mogla bi stvoriti ozbiljan problem demokršćanima na čelu sa Arminom Laschetom, liderom CDU-a.

Konzervativni CDU trenutno ne briljira na anketama širom Njemačke, a građani su sve više nezadovoljni upravljanjem kadrova CDU-a tokom pandemije koronavirusa.

Također, tu su i brojni korupcijski skandali kao i činjenica da je Angelu Merkel na čelu stranke zamijenio Armin Laschet, osoba koja ne uživa veliko povjerenje među stanovnicima Njemačke.

Povodom izbora u Saksoniji-Anhalt Laschet je nekoliko puta ponovio kako mu krajnja desnica "ne diše" samo za vratom njemu već i svim demokratama.

"Niko ne želi da krajnje desničarska stranka postane najjača u regionalnom parlamentu. Izbori u nedjelju u ovoj pokrajini trebali bi zabrinuti sve demokrate", rekao je Laschet.

Armin Laschet (Foto: EPA-EFE)
Armin Laschet (Foto: EPA-EFE)

Kada je riječ o samom AfD-u, stranka je u ovoj pokrajini prema pisanju magazina Politico znatno radikalnija u odnosu na ostale pokrajine i parlamente u kojima su prisutni.

Parlamentarac AfD-a u regiji Saksonija-Anhalt Oliver Kirchner, koji ujedno i predvodi stranku na izborima u nedjelju, član je tzv. grupe Flügel, unutarstranačke organizacije AfD-a koju su njemačke službe sigurnosti proglasile ekstremističkom i opasnom za sigurnost Njemačke.

Zbog rasta popularnosti AfD-a i ovoj regiji na istoku Njemačke, raste nervoza i među demokršćanskim političarima. Prošle sedmice, demokršćanski političar Marc Wanderwitz izjavio je kako određeni dio stanovnika istočnih dijelova Njemačke još uvijek nije prihvatio demokratiju kao temeljnu vrijednost.

Oliver Kirchner (Foto: EPA-EFE)
Oliver Kirchner (Foto: EPA-EFE)

"Imamo posla s ljudima koji su se socijalizirali u diktaturi na takav način da ni nakon 30 godina nisu prihvatili demokratiju", rekao je Wanderwitz za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Njegove izjave izazvale su oštre reakcije stanovnika istočnih dijelova koji su istakli kako ni nakon 30 godina građani ovog dijela Njemačke nisu pravilno integrisani u saveznu državu što dodatno produbljuje podjele između dva dijela Njemačke.

Wanderwitzove izjave nisu prihvatili ni visoki zvaničnici CDU-a što uključuje i Angelu Merkel koja je naglasila kako političari u Njemačkoj ne mogu uzimati stvari zdravo za gotovo te da demokratske vrijednosti moraju biti jednake za sve.

Prema posljednjim anketama agencije INSA, njemačka vladajuća koalicija CDU-CSU uoči izbora vodi sa 27 posto glasova ispred krajnje desničarskog AfD-a koji trenutno broji 26 posto glasova. Ovakva kretanja, osim što očigledno pokazuju veliku podijeljenost njemačkog društva u ovoj regiji, jasno naglašavaju kako AfD i dalje ima veliki utjecaj na građane ove njemačke pokrajine.

Ekstremni desničari žele ugroziti položaj CDU-CSU koalicije (Foto: EPA-EFE)
Ekstremni desničari žele ugroziti položaj CDU-CSU koalicije (Foto: EPA-EFE)

Iako lideri demokršćanske koalicije odbacuju mogućnost koaliranja sa desničarima, pojedini članovi ove stranke su već i ranije pokazali otvorenost prema ideji o saradnji sa AfD-om.

"Svaki korak u tom smjeru stvorio bi ogromne probleme Laschetu i CDU-CSU koaliciji uoči parlamentarnih izbora. Parlamentarne izbore demokršćani neće dobiti na istoku, ali ih vrlo lako na istoku mogu izgubiti", navodi magazin Politico.