Stariji Amerikanci
0

Izbor Obame - uspjeh o kome se nisu usudili ni sanjati

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Za stariju generaciju Amerikanaca afričkog porijekla, koja je proživjela vrijeme rasne segregacije, izbor Baracka Obame predstavlja uspjeh o kome se nisu usudili ni sanjati. Siri Nyrop izvještava iz jedne crkve u Washingtonu, gdje se slavi završetak jednog dugog puta.

Tu su crkvu utemeljili oslobođeni crnci prije 160 godina, dok je ropstvo još bilo legalno u Sjedinjenim Državama. Nedaleko crkve postojala je i tržnica na kojoj su crnci prodavani. Vjeruje se da je ova crkva bila jedna od skrivenih postaja na tajnom putu kojim se pomagalo robovima da se domognu slobode u sjevernom dijelu Sjedinjenih Država gdje nije bilo robovlasništva.

Stotinu godina nakon što je ropstvo ukinuto, Amerikanci afričkog porijekla još su se uvijek borili za ravnopravnost. Otpor bijelaca prema integraciji bio je brutalan. Crnci su bili odvojeni od bijelaca u svim aspektima dnevnog života.

Neke od polaznica sedmičnog kursa Biblije svećenika Jamesa Terrella sjećaju se tih ponižavajućih iskustava, kada su bile odvojene od ostatka društva, čak i u američkom glavnom gradu.

"Nismo mogli sjediti i jesti u restoranima u gradu," kaže jedna, a druga dodaje: "Ja sam bila dio grupe koja je, u znak protesta, sjedila u restoranima, kako bi se izborili za pravo da sjedimo i jedemo u raznim restoranima u gradu. Imali smo i odvojene kino dvorane, jer nismo mogli ići u ista kina u vrijeme kad sam ja ovdje došla."

Dr. Martin Luther King održao je svoj govor "I have a dream“ 1963. pred oko četvrt miliona ljudi, uključujući i bijelce, koji su došli u Washington da traže rasnu jednakost. No, čak i za one koji su nazočili tom govoru, to se činilo kao nemoguć san.

"Nikada nisam mogla vjerovati da bi Amerikanac afričkog porijekla mogao postati predsjednik. Nikada nisam mogla o tome ni sanjati, nisam o tome razmišljala, nisam o tome pričala, jer sam znala da se to nikad neće dogoditi," kaže jedna žena u crkvi.

Izbor prvog afroameričkog predsjednika Sjedinjenih država ispunio ih je radošću i ponosom. "Cijela zemlja dijeli zajednički osjećaj povijesnog trenutka, i stvarne promjene. Ne samo u cijeloj zemlji, nego posebno unutar afro-američke zajednice. Mislim da mi nikada više nećemo biti isti, i mislim da će se sada vrijeme mjeriti na prije i poslije gospodina Obame," kaže jedan vjernik.

Za Elaine Nolton, Barack Obama predstavlja novu poruku Amerike svijetu: "Svi gledaju da vide hoćemo li mi svojim primjerom pokazati ono o čemu govorimo. I ovo je prvi puta da se to i dogodilo. Mi govorimo, ovo je Amerika, zemlja slobodnih ljudi, gdje možeš postići što god želiš - ovo je prvi put da smo to pokazali."

Svećenik Terrell kaže da su za Amerikance afričkog porijekla vrata sada otvorena i da ograničenja više nema, te da mogu postići što god žele, prenio je Glas Amerike.