Svijet
0

"Izblijedjele" šanse za uspjeh pregovora o Kosovu

FENA
Šanse za postizanje dogovora o budućnosti Kosova iščezavaju s obzirom na to da srpska i strana kosovskih Albanaca stoje na suprotstavljenim pozicijama prije nego što su njihovi predstavnici i sjeli za pregovarački sto, piše Independent u utorak.

Diplomatski urednik lista piše da će najvjerovatnije Kosovo dobiti de facto nezavisnost pod nadzorom misije Evropske unije. Evropska unija, međutim, navodi se dalje u članku, trenutno je podijeljena po pitanju budućnosti Kosova. Ukoliko bi Unija bila jedinstvena u stavu, onda postoji šansa da nezavisnost Kosova bude priznata početkom sljedeće godine, navodi Independent.

Mrkva bi u tom za slučaju za Srbiju bila približavanje članstvu u Evropskoj uniji, što bi beogradske vlasti, kako piše list, moglo natjerati da dva puta razmisle prije nego što povuku kontra poteze poput trgovinskih sankcija prema Kosovu.

Independent piše da se Zapad definitivno loše postavio prema pitanju Kosova i da nije pridavao značaj Rusima sve dok prošlog ljeta nije shvatio da je predsjednik Putin ozbiljan u namjeri da stavi veto na rezoluciju UN-a.

Amerikanci i Evropljani su bili navikli da ih Rusi prate na vanjskopolitičkom planu potcjenjujući, zaključuje list, ratoborno raspoloženje koje vlada u Rusiji punoj samopouzdanja.