Svijet
0

Izbjeglička havarija Evropske unije

FENA
Hiljade ljudi gubi život u pokušaju ilegalnog ulaska u Evropsku uniju. Jedna nova organizacija želi dokumentirati sudbine tih osoba. Povodom Svjetskog dana izbjeglica u Berlinu su predstavljeni njezini ciljevi.

Elias Bierdel, utemeljitelj «Borderline Europe» i bivši šef humanitarne organizacije «Cap Anamur» objavio je stravične podatke o onim izbjeglicama, uglavnom iz Afrike, koje su izgubile život na putu prema Evropi:

«Španske vlasti procjenjuju kako se samo ispred Kanarskih otoka u prošloj godini utopilo oko 6000 ljudi. Sjetimo li se o kojim se sredozemnim područjima sve radi, o moru ispred Sicilije, Lampeduse, Malte, grčkih ili turskih priobalnih područja doći ćemo do brojki poginulih koje si ne možemo ni zamisliti.»

Bierdel i njegovi suradnici po vlastitom priznanju svojim djelovanjem žele pružiti otpor politici Evropske unije, koja je po njihovom mišljenju možda i odgovorna za smrt hiljada i hiljada izbjeglica.

«Borderline Europe» želi istražiti što se u Sredozemlju doista događa i želi stati u odbranu ribara i trgovačkih brodova koji se više ne usuđuju spašavati Afrikance iz straha da ne budu pravno gonjeni u Uniji. Bierdel opominje: «Sve više ratnih brodova, aviona i helikoptera blokira pristup Evropskoj uniji. Zbog te blokade otvaraju se novi izbjeglički kanali. Migracije nije moguće spriječiti vojnim mjerama.»

Jedna od alternativnih ruta, tvrdi Bierdel, ide preko Turske i grčkih otoka u Egejskom moru. Tamo se već sada na dnu mora nalaze deseci olupina potopljenih izbjegličkih brodica, javlja DW.