Svijet
821

Izbjeglice u Njemačkoj prelaze na kršćanstvo, religiju mira i slobode kako tvrde svećenici

Klix.ba
(Foto: AFP)
Sve više izbjeglica u Njemačkoj prelazi s islama na kršćanstvo, piše britanski Independent.

Prilikom obreda preuzimanja kršćanstva postavlja se pitanje da li se iz dubine srca i duše vjeruje u Isusa Krista kao Gospodara i spasioca. Oni na njemačkom jeziku odgovaraju "da", piše Independent.

Nakon toga, vjernici prolaze kroz obred krštenja, odnosno uranjanja u svetu vodu, a onda slijede aplauzi, pjesma i grljenje novih članova.

"Mnogi od njih misle kako se, sada kad se nalaze u Njemačkoj, sami mogu odlučiti na izbor religije. Upravo zbog toga biraju našu vjeru, vjeru slobode i to je ono što kršćanstvo predstavlja za mnoge Irance koje sam krstio", rekao je svećenik Matthias Linke iz evangelističke crkve u Berlinu.

Mnogi koji se odlučuju na konverziju uglavnom dolaze iz Afganistana, Eritreje, Irana i Sirije.

Adel, izbjeglica iz Iraka, kazao je kako se bojao prvobitne reakcije drugih muslimana koji su zajedno s njim izbjegli u Njemačku. Nakon što je u januaru prešao na kršćanstvo kazao je kako je to najsretniji dan u njegovom životu.

Broj prelazaka na kršćanstvo zvanično nije poznat, ali trend datira još iz 2013. godine kada je njemačka evangelistička crkva objavila priručnik za krštenje izbjeglica.

"U posljednje vrijeme pojavljuje se sve veći broj izbjeglica koje žele preći na kršćanstvo i traže crkve koje su voljne uraditi obred krštenja", piše u knjizi.

Izbjeglice su prvi put upoznate s krštenjem u Njemačkoj ili na putu kroz Evropu. Drugi su, pak, još u matičnim zemljama izrazili želju za preobraćenjem.

Postoji, međutim, bojazan da bi sve veći broj prelazaka na kršćanstvo mogao biti rezultat mišljenja izbjeglica kako bi u tom slučaju lakše dobili azil.

U Njemačku je samo prošle godine došlo gotovo 900.000 izbjeglica iz Iraka, Sirije i Afganistana.