{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbjeglice tužile prihvatni centar u Berlinu zbog kašnjenja pomoći

15.10.2015. u 08:55
16
14
Izbjeglice tužile prihvatni centar u Berlinu zbog kašnjenja pomoći
16
Izbjeglice tužile prihvatni centar u Berlinu zbog kašnjenja pomoći
Foto: EPA
Nakon nekoliko mjeseci čekanja grupa izbjeglica u Berlinu tužila je državnu vlast zbog neispunjavanja obećanja o socijalnoj pomoći.
Grupa od 20 izbjeglica tužila je Državni zavod zdravstvene i socijalne zaštite tražeći da se ubrza postupak pružanja socijalne pomoći za izbjeglice. Podnosioci tužbe navode kako još uvijek nisu registrovani uprkos zahtjevu za azil i za socijalnu pomoć.

Sve dok izbjeglice ne budu registrovane nemaju pravo na novčanu pomoć i na sklonište.

Glasnogovornik suda u Berlinu Marcus Howe je rekao kako sud prvo tretira najteže slučajeve. Sporost u radu službi za izbjeglice kritikovale su i određene nevladine organizacije. Blizu 2.000 osoba svakodnevno čeka u dugim redovima da budu registrovane. Ono čega se izbjeglice najviše plaše su hladni dani koji dolaze.

Vlasti navode kako su službe za evidentiranje izbjeglica preopterećene, te kako dnevno mogu završiti tek oko 350 zahtjeva. U međuvremenu je najavljeno otvaranje novog centra za registraciju izbjeglica u Berlinu koji bi trebao završavati 1.000 zahtjeva dnevno.

Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala izbjeglice u Njemačku, problemi su evidentni, a i granične službe vrše kontrole na granicama, što izbjeglicama dodatno otežava njihov put.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: