Rijetka alergija mlade Britanke
0

Izbjegava kišu i kupanje jer je alergična na vodu

Sarajevo-x.com
Michaela Dutton, dvadesetjednogodišnja majka iz Velike Britanije ima jednu od najneobičnijih i najbolnijih alergija. Ova samohrana majka nakon prvog tuširanja poslije poroda sina otkrila je da je alergična na vodu.

Prije tri godine doktori su dijagnosticirali da se radi akvagenskoj urtikariji ili alergiji na vodu. Mlada Britanka od tada ne smije plivati, izbjegava i najmanje kapljice kiše jer joj svaki kontakt sa vodom prouzrokuje nesnosnu bol.

Čak i znojenje može dovesti Michaelu u stanje nepodnošljive agonije, jer svaka kap tekućine na njenoj koži izaziva velike modrice i osip.

U svijetu je zabilježeno oko 30 ovakvih slučajeva, a ova rijetka alergija pojavljuje se u omjeru jedan prema 230 miliona. Liječnici vjeruju da je alergija nastala kao posljedica disbalansa hormona koji je nastao nakon porođaja.

Ona sad mora paziti kada zagrli svoga trogodišnjeg sina Mitchella da je on u potpunosti odjeven, jer u protivnom dobit će užasan osip pa čak i plikove. Tuširati se smije samo jednom sedmično i to samo na deset sekundi.

Kada je prvi put u javnosti progovorila o svojim mukama, Michaela je otkrila da joj začudo jedino odgovara dijetalna Coca Cola.

"Ne smijem piti vodu, kafu, čaj ili sokove jer mi grlo odmah otekne. Čak se bojim obrisati suze sinu kada se povrijedi i rasplače", ispričala je ona za Mirror.