Svijet
220

Izazvali ogorčenje: Saudijci grade luksuznu palatu na mjestu gdje je rođen poslanik Muhammed

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Projekt gradnje luksuzne palate i trgovačkog centra, zbog čega su Saudijci uništili stotine historijskih građevina u svetom gradu muslimana Meki, izazvao je ogorčenje među pripadnicima islamske vjeroispovijesti širom svijeta.

Jedno od mjesta koje više neće postojati nakon što palata bude izgrađena jeste i naselje u kojem je rođen poslanik Muhammed, piše Independent.

Realizacijom ovog projekta bit će proširen i prostor za hadžije koji kruže oko svetog hrama Kabe, što su s radošću dočekali brojni muslimani.

Ipak, neki od njih su protivnici izgradnje, jer smatraju da su Saudijci, pod izgovorom proširenja prostora oko Kabe, u projekt uključili i izgradnju luksuzne palate i trgovačkog centra.

Prema tvrdnjama stručnjaka u Institutu Gulf sa sjedištem u Washingtonu, čak 95 posto monumentalnih građevina u Meki bit će uništeno i zamijenjeno hotelima, apartmanima i velikim trgovačkim lancima.

Član Fondacije za islamsko naslijeđe Velike Britanije Irfan Alawi rekao je za Independent da će kuća u kojoj je rođen poslanik Muhammed biti srušena do kraja godine kako bi Saudijci nastavili realizaciju projekta.

Novu palatu Saudijci grade za kralja Abdullaha, a brojni građani u strahu od saudijskog režima ne žele govoriti o uništenju rodne kuće poslanika Muhammeda.