Observer
0

Izazovi koji čekaju rudare kada izađu na površinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svi londonski listovi se u nedjelju osvrću na veliki napredak u operaciji spašavanja čileanskih rudara i radost njihovih obitelji, dok The Observer, međutim, upozorava na izazove koji čekaju rudare kada izađu na površinu.

Liječnici upozoravaju na ozbiljan rizik od depresije, ne samo u psihološkom prilagodbi na ponovni normalan živo već i u fiziološkom smislu - dug period izoliranosti u stalnom mraku poremetio je njihov prirodan biološki ritam, te će rudari vjerojatno proći kroz razdoblje intenzivnog umora po izlasku na površinu i dnevnu svjetlost.

Psihijatri upozoravaju i na izbjegavanje bilo kakvih prevelikih emotivnih drama, jer bi one mogle dodatno destabilizirati već izmučene rudare, mada naglašavaju važnost ljudske interakcije, koja je i pomogla zatočenim rudarima da ne padnu u očajanje.

Koliko je zajedništvo važno, ilustrira i činjenica da je rudarima bila uskraćena molba da im se spuste individualni iPodovi sa slušalicama, iz strahovanja da bi usamljivanje pri odvojenom slušanju glazbe potkopalo njihovo duševno zdravlje, piše Observer.