Svijet
0

Izaslanik UN-a traži da Izrael ojača Abbasa

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Michael Williams pozvao je u utorak Izrael da preduzme nove mjere kako bi ojačao položaj umjerenog palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, vođu Fataha, da ne bi propustio šansu za obnovu mirovnih pregovora.

Williams je također zatražio da se ublaže ograničenja na putovanja Palestinaca na Zapadnoj obali, evakuiraju divlja jevrejska naselja i pusti na slobodu još palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Ocijenio je da je nedavno oslobađanje 250 Palestinaca bio pozitivan korak, uz odmrzavanje dijela prihoda od poreza i carina koje Izrael ubira u ime Palestinske uprave ali i da su potrebni dodatni koraci.

"Premijer (Izraela) je izvijestio o vrlo uspješnom sastanku s predsjednikom Abbasom, mislim da taj proces treba da se nastavi," rekao je Williams poslije razgovora s izraelskim i palestinskim zvaničnicima u Jerusalimu i Ramali. Njegova misija se inače okončava u septembru, kada će postati savjetnik za Bliski istok novog britanskog premijera Gordona Browna.

Abbasovi savjetnici su istovremeno izjavili da izraelski premijer Ehud Olmert još nije ispunio nedavno dato obećanje da će ukloniti barijere na putevima na Zapadnoj obali. Abas i Olmert će se ponovo sastati sljedeće sedmice i još jednom početkom septembra, kako se očekuje, u nastojanju da postignu dogovor u principu o osnivanju palestinske države. Cilj je da taj dogovor bude gotov pred međunarodnu konferenciju o bliskoistočnom mirovnom procesu koja će se, pod sponzorstvom SAD, održati u novembru u Washingotnu, prenio je Tanjug.

Nade u obnovu mirovnog procesa poslije dužeg zastoja obnovljene su nakon što je Abbas u junu smijenio palestinskog premijera Ismaila Haniyeha iz Hamassa i osnovao novu vladu u kojoj nema predstavnika te radikalne islamističke organizacije.

Abbasov Fatah je spreman da ponovo sjedne s Izraelcima za pregovarački stol, za razliku od Hamassa koji ne priznaje jevrejsku državu i neće da se odrekne nasilja.