U sjedištu stranke
13

Izabrani predsjednik Bolivije preživio napad dinamitom

D. B.
Luis Arce (Foto: EPA-EFE)
Luis Arce (Foto: EPA-EFE)
Novoizabrani predsjednik Bolivije Luis Arce preživio je napad dinamitom nakon što ga nisu štitile sigurnosne snage tokom sastanka u sjedištu njegove partije.

Grupa ljudi je napala glavni ured Bolivijskog pokreta za socijalizam (MAS) u La Pazu u četvrtak, a korišten je dinamit dok je Arce bio na sastanku s članovima partije.

Glasnogovornik MAS-a je saopćio da povrijeđenih nije bilo, ali je kritikovao sigurnosne službe što nisu zaštitile novoizabranog predsjednika.

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales je putem Twittera osudio napad te je istakao da male grupe pokušavaju kreirati klimu zbunjenosti i nasilja, ali da neće uspjeti u tome.

Incident se dogodio nakon što su desničarske grupe započele štrajk zbog rezultata predsjedničkih izbora održanih 18.oktobra s ciljem paralizovanja države nekoliko dana prije Arceove inauguracije.

Arce je pobijedio rivale osiguravši 55,1 posto glasova. Glavni protivnik mu je bio Carlos Mesa, koji je dobio 29 posto glasova. Ipak, odbio je priznati rezultate izbora.