Analize
0

Iza blještavila je haos koji čeka Sarkozyja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeća vanjskopolitička tema londonskih listova u utorak je dolazak Francuske na čelo evropske porodice i teški zadaci koji u narednih pola godine očekuju predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Dopisnik Daily Telegrapha iz Parizu izvještava da je Francuska svoje šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom obilježila na spektakularan način - osvjetljavanjem Eiffelove kule plavom i zlatnom bojom zastave Unije.

No, iza tog blještavila krije se haos koji nasljeđuje predsjednik Sarkozy. Mnogi se pitaju da li on ima dovoljno diplomatskog iskustva za posao koji ga očekuje, usprkos njegovoj nespornoj energiji i komunikativnosti.

Evropski čelnici su, naime, svjesni, napominje novinar Daily Telegrapha, da će za uspjeh francuskog predsjedanja biti potrebno mnogo više od nekoliko skupova na kojima će lideri javno pokazivati svoje jedinstvo.

Uvodničar The Independenta piše da Francuska preuzima mjesto predsjedavajućeg EU-a od Slovenije u trenutku u kojem je atmosfera u Evropi potpuno različita od one prije šest mjeseci.

Nakon irskoga referendumskog "ne" ne samo da Lisabonski ugovor nije ratificiran već nema ni sporazuma oko toga šta dalje raditi, naglašava Independent.

Njanoviji udarac Lisabonskom ugovoru, dodaje The Times, stigao je iz Njemačke.

Naime, predsjednik Horst Koehler odbio je potpisati Ugovor sve dok se ne okonča proces njegovoga pravnog osporavanja na Ustavnom sudu, što bi, ističe list, moglo potrajati do jeseni.

Iako je funkcija šefa države u Njemačkoj uglavnom simbolična, on može odgađati donošenje zakona, i to vrijeme iskoristiti za pokretanje nacionalne debate.

Sve je to kancelarku Angelu Merkel dovelo u izuzetno neugodan položaj jer se ona i predsjednik Sarkozy snažno zalažu za nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora, a čak su i zaprijetili, podsjeća Times, da bez potpisivanja toga dokumenta neće biti daljnjeg proširenja Unije.