Svijet
40

Iz zatvora pušten najplaćeniji saradnik zloglasnog Escobara koji je ubio 300 ljudi

Klix.ba
John Jairo Velasquez, najplaćeniji ubica koji je radio za zloglasnog narko bosa Pabla Escobara osamdesetih godina prošlog vijeka pušten je na slobodu nakon 22 godine provedene u zatvoru.
Foto: .Eluniversal
Foto: .Eluniversal
Velasquez (52), također poznat kao Popaj, pušten je tokom ove sedmice iz strogo osiguranog zatvora u kolumbijskoj pokrajini Boyaca, sjeveroistočno od glavnog grada Bogote. Zatvor je napustio uz jake mjere sigurnosti, odnosno pod policijskom zaštitom.

Velasquez se predao vlastima u 1992. godine. Prilikom predaje izjavio je novinarima kako nikome ništa ne duguje i kako nije uradio ništa loše.

Međutim, kasnije je priznao je ubio oko 300 osoba, uključujući vojnike, policajce, pripadnike suparničkih kartela i obične civile. Također, priznao je kako je bio mozak operacija u kojima je ubijeno više od 3.000 osoba, uglavnom civila, građana koji su nedužni stradali.

Neke od njegovih žrtava poginule su u automobilskim bombama u gradovima diljem Kolumbije.

Velasquez je također odgovoran za brojne otmica, među njima i kandidata za gradonačelnika Bogote Andersa Pastrana. Pastran je preživio, a kasnije postao 57. predsjednik Kolumbije.

Žrtva i njegov otmičar ponovno su se sreli 2012. godine dok je Velasquez bio u zatvoru. On je tražio oprost od Pastrana i njegove porodice.

"Tražim od vas oprost iz dubine srca", rekao je Pastrana.

Velasquez je proveo 22 godina u zatvoru, tri četvrtine njegove ukupne kazne koja se odnosi na ubistvo predsjedničkog kandidata Luisa Carlosa Galana u 1989. godine. To je zapravo jedino ubistvo za koje je on osuđen.

Velasquez je izjavio lokalnim medijima kako se boji za svoj život sada kad je slobodan čovjek te da su šanse 80 posto da će ga ubiti neko od njegovih brojnih neprijatelja, naročito članova suparničkog Medellin kartela, čija imena i djela je otkrio vlastima.