Tadžikistan
0

Iz zatvora pobjeglo 25 zatvorenika, ubijeno pet čuvara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvadeset i pet islamisiičkih militanata, koji izdržavaju duge kazne zbog pokušaja državnog udara, pobjegli su iz jednog zatvora u Tadžikistanu, nakon što su ubili najmanje pet čuvara, saopćile su u ponedjeljak vlasti ove zemlje u centralnoj Aziji koja graniči s Afganistanom.

Ovi "opasni kriminalci su u nekoliko vozila napustili Dušanbe i krenuli u pravcu doline Racht, na istoku Tadžikistana", odakle su mogli preći u Afganistan, saopćilo je tadžikistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ovi zatvorenici pipadaju Uzbekistanskom islamističkom pokretu koji Washington smatra terorističkom organizacijom.

Uhapšeni su u julu 2009. godine prilikom napada na istoku Tadžikistana, gdje se vlada ove biše sovjetske republike sukobila s islamističkim borcima. Ovi militanti su osuđeni za pokušaj državnog udara i trgovinu drogom koju su organizirali kako bi finansirali napade u Afganistanu i Pakistanu.

Formirana je krizna ćelija, a sigurnosne mjere su pojačane na svim cestama u Tadžikistanu, kao i na aerodromima i na stanicama, kako bi bjegunci bili pronađeni, saopćilo je ministarstvo.

Situacija u Tadžikistanu je vrlo osjetljiva otkako je 1997. godine zaključen mir poslije građanskog rata između vlasti i islamističkih boraca. U ratu koji je izbio nakon raspada Sovjetskog saveza, bilo je oko 150.000 mrtvih.