Nedostatak municije
0

Iz Ukrajine tvrde da su pri kraju zaliha oružja i da potpuno ovise od zapadne pomoći

F. H.
Ukrajina već koristi zapadu artiljeriju kao okosnicu svojih snaga (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina već koristi zapadu artiljeriju kao okosnicu svojih snaga (Foto: EPA-EFE)
Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, Vadim Skibicki rekao je da Ukrajina gubi od Rusije na prvim linijama fronta i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa zapada kako bi zadržala ruske napade.

"Ovo je rat artiljerija sada. Ovo su frontovi gdje se određuje budućnost i mi gubimo po pitanju artiljerije", rekao je Sabicki.

Kako Sibicki tvrdi Ukrajina sada potpuno ovisi o dostavi oružja sa zapada. Također, pojašnjava kako je odnos u komadima artiljerije jedan na prema 10 ili 15 u korist Rusije. Prema njegovim tvrdnjama zapadni partneri su Ukrajini dali oko deset posto vlastitih zaliha.

Ukrajina koristi 5000 do 6000 komada artiljerijske municije svaki dan i gotovo u potpunosti su ispraznili vlastite zalihe, te sada ovise o NATO kalibru 155 mm.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako Ukrajina svaki dan gubi između 60 i 100 vojnika, te da oko 500 bude ranjeno. Ukupni brojevi ukrajinskih gubitaka su tajna.

Zapadni saveznici su u Ukrajinu već isporučili naoružanje u vidu teških haubica kalibra 155 mm ali i dalje je to nedovoljno da se suprostave ruskoj brojčanoj nadmoći.