Diskriminacija u SAD-u
38

Iz Ujedinjenih nacija ocijenili da je policajac u Wisconsinu upotrijebio prekomjernu silu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz kancelarije Visokog predstavnika UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rečeno je da snimci oružanog incidenta u kojem je u američkom gradu Kenosha ranjen tamnoputi Jakob Blake ukazuju na to da je policajac upotrijebio "prekomjernu" silu, koja je, najvjerovatnije, po prirodi diskriminaciona.

Na videosnimku se vidi da je Blake pogođen u leđa hicima koje je ispalio bijeli policajac. Snimak je objavljen na internetu i izazvao je nasilne proteste.

"Sa dostupnih snimaka sve ukazuje na to da je policija upotrijebila silu protiv Blakea koja je bila prekomjerna. Isto tako je vrlo moguće da je sila upotrijebljena protiv Bakea bila po prirodi diskriminaciona", rekao je portparol kancelarije Visokog predstavnika UN-a za ljudska prava Rupert Colville.

Ranjavanje Blakea izazvalo je nemire u Kenoshi, u američkoj državi Wisconsin, gdje je kasnije tinejdžer ubio dvije i ranio jednu osobu.

Na pitanje da komentariše taj incident, Colville je to opisao kao nesrećan primjer nedovoljne kontrole naoružanja u SAD-u navodeći da su u više navrata objavljivali upozorenja da bi se spriječili slični incidenti.

On je dodao da je nepojmljivo da sedamnaestogodišnjak hoda sa automatskom puškom i da je u poziciji da puca na ljude u tako napetoj situaciji.

Tinejdžer Kyle Rittenhouse, koji je uhapšen i optužen za oružane incidente u kojima su u Kenoshi poginule dvije osobe, a jedna ranjena, suočava se sa šest tačaka optužnice.