Puna podrška
17

Iz SAD-a poručili da Izrael ima punu slobodu da djeluje protiv iranske nuklearne prijetnje

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Washington dopušta Izraelu slobodu djelovanja protiv iranske nuklearne prijetnje, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Jasno smo stavili do znanja Iranu da mu se nikada ne može dopustiti da dobije nuklearno oružje. Kao što je predsjednik Biden opetovano potvrdio, on će poduzeti korake potrebne da ostane iza ove izjave, uključujući priznavanje slobode djelovanja Izraela", rekao je Sullivan u četvrtak u obraćanju istraživačkom centru Washington Institute.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da SAD nastavlja koristiti diplomatske kanale u vezi s iranskim nuklearnim programom.

"Najbolji način da spriječimo Iran da dobije nuklearno oružje je učinkovit sporazum. Smatram da odluka o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma, JCPOA, bez ičega što bi ga zamijenilo ili bilo kakve strategije za rješavanje toga osim nametanja sankcija, koje smo nastavili i dodali zapravo, nije nužno put na jasno i izravno [odvraćanje]", kazao je Sullivan.

Sullivan je tvrdio da bez dogovora iranski nuklearni program napreduje, dok bi ga sporazum smanjio.

"Nastavit ćemo slati jasnu poruku o troškovima i posljedicama odlaska predaleko, dok u isto vrijeme nastavljamo tražiti mogućnost diplomatski posredovanog ishoda koji vraća iranski nuklearni program u kutiju", rekao je.

Sullivan je rekao da SAD sarađuje s partnerima na Bliskom istoku kako bi odvratili Iran, poput održavanja najveće zajedničke vojne vježbe ikada između SAD-a i Izraela ove godine i jedne od najvećih pomorskih vojnih vježbi u povijesti Bliskog istoka s više od 50 zemalja, uključujući Izrael i zaljevske države, rade zajedno.

"Nema sumnje da hodamo, a ne samo pričamo kada kažemo da je naša predanost sigurnosti Izraela čvrsta", rekao je.

Također je sudjelovao na sastancima s premijerom Benjaminom Netanyahuom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Tzachijem Hanegbijem, ministrom odbrane Yoavom Gallantom o odvraćanju Irana.