Nakon dva dana
25

Iz rudnika zlata spašeno 955 zarobljenih južnoafričkih rudara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svih 955 rudara koji su bili zarobljeni u južnoafričkom rudniku zlata uspješno su spašeni i izvučeni na površinu, javlja BBC.

Rudari su bili pod zemljom otkako je nestalo struje u srijedu.

"Svi su na sigurnom", rekao je James Wellsted, glasnogovornik kompanije Sibenye-Stillwater koja upravlja rudnikom. On je rekao da su neki rudari bili dehidrirani, dok su drugi imali visok krvni pritisak, no, ozbiljnijih problema nije bilo.

Južna Afrika je vodeći svjetski proizvođač zlata, ali se često dovodi u pitanje sigurnost ove industrije. Rudnik Beatrix u kojem su bili zarobljeni rudari nalazi se u gradu Welkomu udaljenom 290 km jugoistočno od Johannesburga. Rudnik ima 23 nivoa, a spušta se do 1.000 metara u dubinu.

Do nesreće je došlo kada je oluja oborila stub električne mreže u blizini rudnika, zbog čega je nestalo struje. No, u petak ujutro je kvar popravljen, tako da su rudari spašeni.

"Bilo je ovo stresno iskustvo, ventilacija je bila nedovoljna. Srećom, naš menadžment nam je slao hranu i vodu", rekao je rudar Mike Khonto.

Nakon što su stigli na površinu, rudari su dobili hranu, a potom su otišli na tuširanje. Na raspolaganju su im bile medicinske ekipe.

Prošle godine je u Južnoj Africi poginulo više od 80 rudara.