Indonezija
0

Iz prevrnutog trajekta spašeno 35 preživjelih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukupno 35 preživjelih spašeno je u dva dana nakon što se trajekt prevrnuo kod obale indonezijske pokrajine Zapadni Sulawesi, a 230 ostalih putnika je nestalo i strahuje se da su se utopili, saopćili su zvaničnici u utorak.

Spasioci su usprkos lošem vremenu nastavili operaciju potrage, a strahuje se da bi većina nestalih mogla biti mrtva nakon više od dva dana plutanja po nemirnom moru, javila je DPA.

Uz podršku osam brodova, među kojima su četiri ratna broda i brodova u državnom vlasništvu, zajednička spasilačka operacija nastavljena je u utorak ujutro, saopćio je glasnogovornik ministarstva saobraćaja Bambang Ervan.

"Loše vrijeme i nemirno more, međutim, ozbiljno ometaju operaciju", izjavio je Bamban, dodajući da su tri aviona morala odustati od izviđanje iz zraka.

Jedno tijelo je izvučeno a poznato je da je ukupno 35 ljudi preživjelo nesreću, kazao je Bambang, što znači da se još najmanje 231 osoba smatra nestalom.

Trajekt Teratai Prima napustio je luku Pare-pare na otoku Sulawesi u centralnoj Indoneziji u subotu navečer i krenuo ka Samarindi na Istočnom Kalimantanu.

Brod je potonuo prije zore u nedjelju oko 50 km od obale Majene na Zapadnom Sulawesiju nakon što su ga u nevremenu udarali valovi visoki i do četiri metra, kazali su preživjeli.