Traže ispunjenje obećanja
13

Iz pokreta Black Lives Matter pisali Bidenu: Želimo nešto za svoj glas

A. B.
Iz pokreta traže uključenje u Bidenov tranzicijski tim, Ilustracija: Shutterstock
Iz pokreta traže uključenje u Bidenov tranzicijski tim, Ilustracija: Shutterstock
Suosnivačica pokreta "Black Lives Matter" Patrisse Cullors zatražila je sastanak s izabranim predsjednikom i potpredsjednicom SAD-a Joeom Bidenom i Kamalom Harris da razgovaraju o samom pokretu i očekivanjima od nove administracije.

U navedenom pismu je poručila da iz pokreta "žele nešto za svoj glas".

Cullors je u ime pokreta također upitala za aktivno uključenje u planiranje i rad Bidenovog tranzicijskog tima.

"Bez snažne podrške Afroamerikanaca, imali bismo vrlo različit izborni ishod. Ukratko, Afroamerikanci su pobijedili na ovim izborima. Zajedno s organizacijama koje oni predvode širom zemlje, organizacija Black Lives Matter uložila je velika sredstva u ove izbore. 'Glasajte i organizujte' postala je naša krilatica. Želimo nešto za svoj glas", stoji u pismu pokreta Black Lives Matter.

Bidenova administracija suočena je sada s velikim izazovima i postavlja se pitanje hoće li uprkos tome što je za potpredsjednicu izabrana Afroamerikanka, uspjeti ispuniti predizborna obećanja o stvaranju policijskog nadzornog odbora za borbu protiv policijske brutalnosti, posebno nad Afroamerikancima i drugim manjinama, tokom njegovih prvih 100 dana u Bijeloj kući.

Biden je također obećao da će kreirati ekonomski plan koji podrazumijeva stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i finansijsku podršku Afroameričkim i Latinoameričkim zajednicama koje su neizmjerno pogođene pandemijom koronavirusa.

Tokom pobjedničkog govora prošle sedmice, Biden je isticao svoje pristalice Afroamerikance i zahvalio im na glasanju.

"Afroamerička zajednica ponovo se zauzela za mene tako da ćemo se međusobno podupirati. Od početka sam ekao da želim kampanju koja predstavlja Ameriku i mislim da smo to trebali učiniti. Sada tako želim da izgleda i administracija", rekao je tom prilikom Biden.

Osim toga, na službenoj stranici nadolazeće administracije rasna je jednakost navedena kao jedan od četiri prioriteta, piše Fox News.

"Također znamo da Trumpov politički izlazak ne osigurava kraj nesnosnih uslova s kojima se susreću Afroamerikanci u Americi. Najbolji način da osigurate ispravljanje pogrešnih koraka i rad na pravednijoj našoj budućnosti i u širem smislu, svih ljudi, je ugledati se na Afroameričke organizatore i aktiviste koji su decenijama u poslu", stoji u pismu.

Iz odnosa s javnošću pokreta Black Lives Matter su naveli kako im se iz tima Biden-Harris još niko nije javio.