Završene sve procedure
101

Iz Odese prvi put od početka ruske invazije isplovio brod sa ukrajinskim žitom

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brod koji prevozi ukrajinsko žito namijenjeno Libanu napustio je jutros luku Odesa, prvi put od početka ruske invazije, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture.

Brod "Razoni" pod zastavom Sijera Leonea, koji prevozi 26.000 tona žita, konačno je isplovio nakon sedmica pregovora Ukrajine i Rusije, predvođenih Turskom i Ujedinjenim nacijama.

Rusija je blokirala ukrajinske luke od početka agresije na tu državu, što je pokrenulo svjetsku nestašicu žitarica zbog čega je UN upozorio na prijeteću katastrofu.

"Ukrajina je danas zajedno sa našim partnerima napravila još jedan korak u sprečavanju gladi u svijetu", rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Kubrakov je naglasio da je Ukrajina učinila sve da obnovi luke te da bi uklanjanje blokada donijelo milijardu dolara prihoda ukrajinskoj ekonomiji.

Tursko ministarstvo odbrane je u saopćenju navelo da će još brodova isploviti jer su procedure već završene.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica. Oko 20 miliona tona žita je navodno zaglavljeno u ukrajinskim lukama i čeka da bude izvezeno.

Blokada je izazvala nestašicu žita u cijelom svijetu, a posljedično i rast cijena, što je neke zemlje koje se oslanjaju na uvoz žitarica na Bliskom istoku i u Africi, gurnulo ka gladi.

Ukrajinski ministar rekao je da je 16 brodova zaglavljeno u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije i da planiraju da se luke vrate na puni transportni kapacitet u narednim sedmicama.

Svijet i dalje iščekuje da li će se Rusija držati dogovora.

Rusija je pristala da dozvoli da brodovi sa žitom napuste Ukrajinu te da ih ne napada, a što je određeno sporazumom koji je potpisan 22. jula u Istanbulu. Manje od 24 sata kasnije, sporazum je doveden u pitanje kada su ruske snage napale luku Odesa.